Certificeringscowboys (Freelance Auditors)

Er wordt door certificerende instellingen gewerkt met freelance auditors. Deze freelance auditors meerdere certificerende instellingen.

Freelance Auditors

Meer en meer wordt er door certificerende instellingen gewerkt met . Deze freelance werken meestal voor meerdere certificerende instellingen. Hierdoor is er een geaccrediteerd centraal registratiesysteem nodig voor tranparant gerapporteerde audittijd en auditactiviteit, waarbij duidelijk is voor welke certificerende instelling welke activiteit op welk moment is verricht.

De freelance auditors zijn de certificeringscowboys van de markt. De certificerende instellingen geven hen momenteel teveel inhoudelijke en operationele ruimte bij de uitvoering van hun taken. Een major betekent weer een dag extra facturabel werk en door bij twijfel een klant maar direct afkeuren voor bijvoorbeeld IFS, zorgt ervoor dat je als freelancer bij een eventuele onaangekondigde niet je recht om te auditen verliest.

Consultant

Veel freelance auditors zijn ook consultant, waardoor ze elkaar de bal kunnen toespelen. De ene keer is freelance 1 auditor en freelance 2 consultant en de andere keer andersom. Zo kunnen er dubieuze certificeringsactiviteiten ontstaan die uit het zicht van de certificerende instelling en de accreditatie geschieden, waar uiteindelijk niemand beter van wordt. Dit zijn zaken die beursgenoteerde bedrijven niet ten goede komen, maar ook niet de van de audit.

  1. Het Food bedrijf denkt het goed voor elkaar te hebben totdat de Food Authority langskomt.
  2. Ook kan de certificeringsinstelling bij een goede accreditatie op uitgevoerde gefactureerde uren worden geschorst voor uitgeven van certificaten, waardoor ineens heel veel erkende bedrijven niet meer zijn gecertificeerd.
  3. Het niveau van de audits wordt er niet beter op, de freelance auditors zijn minder onafhankelijk omdat ze ook ondernemer zijn. Meer gefactureerde uren is meer geld en een klant afkeuren betekent eventueel minder werk (en dus minder geld), omdat deze klant daarna een andere auditor wil.

Deze praktijken zorgen ervoor dat er steeds minder vertrouwen in een certificaat is. Realtime is de toekomst: als Food bedrijf dagelijks de Food Safety standaard rapporteren.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Certificeringscowboys (Freelance Auditors)' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: