Etikettering van levensmiddelen? Waar begin ik?

Etikettering van levensmiddelen, waar begin, wen waar moet je als voedselproducent aan voldoen. Dit infoblad maakt deel uitvan de iMIS wetgeving.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Waarschuwing Etikettering van levensmiddelen

Ettikettering; Verkoopt u voorverpakte levensmiddelen? Dan moeten de etiketten voldoen aan het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen. Verplichte aanduidingen en vermeldingen op voorverpakte levensmiddelen zijn:

  • de naam van het ;
  • de netto hoeveelheid;
  • de minimale houdbaarheidsdatum of uiterste consumptiedatum;
  • gegevens over producent, verpakker of verkoper.

Afhankelijk van het product bevat het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen aanvullingen op bovenstaande lijst.

Wat moet er op het etiket van levensmiddelen staan?

Op het etiket van levensmiddelen moeten bepaalde gegevens staan. Zoals de naam van het product, de naam en het adres van de producent en de inhoud (hoeveelheid). Maar ook een opsomming van de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum en de productiecode of partijcode.

Etikettering van levensmiddelen:Ingrediënten

Sommige ingrediënten kunnen bij mensen leiden tot ën of overgevoeligheid. Voorbeelden hiervan zijn koemelk, en . Producenten moeten deze ingrediënten vermelden op het etiket.

Etikettering: Aanvullende informatie

Naast de verplichte kunnen ook andere gegevens op een etiket staan, zoals:

  • E-nummers: dit zijn toevoegingen aan een product die de eigenschappen van dat product verbeteren of veranderen. Zoals kleurstoffen en smaakstoffen. Alleen producenten binnen de Europese Unie mogen E-nummers gebruiken.
  • : producenten mogen niet zomaar de term biologisch op een etiket zetten. Dit mag alleen als bepaalde productiemethoden voldoen aan hoge normen van milieubehoud en dierenwelzijn. Staat er op een etiket dat een product biologisch is? Dan moet de producent vermelden wie de controlerende instantie is. En welk bedrijfsnummer deze heeft.
  • Genetisch gemodificeerde organismen (GGO's): als een product uit meer dan 0,9% GGO's bestaat, moet dat op het etiket staan.
  • Herkomst: bevat een product meer dan 50% dierlijke bestanddelen zoals , vis en ? Dan moeten producenten op het etiket vermelden in welk land of regio zij dit product maken. Deze verplichting geldt niet voor eieren en .
  • Voedingswaarde: de voedingswaarde geeft aan wat de energiewaarde is van een product en welke voedingsstoffen erin zitten. Bijvoorbeeld hoeveel , , vezels, vitaminen en mineralen.
  • Voedingsclaims: een voedingsclaim zegt iets over de samenstelling van een product. Het geeft aan of er in een product meer of minder van een bepaalde voedingsstof zit. Voorbeelden zijn ‘natriumarm' of ‘light'. Er is een lijst met wetenschappelijk bewezen voedingsclaims. Producenten mogen alleen deze op een etiket zetten.
  • Gezondheidsclaims: een gezondheidsclaim beschrijft het verband tussen een voedingsstof in een product en het effect op de gezondheid. Bijvoorbeeld ‘Vitamine C draagt bij aan de instandhouding van het immuunsysteem'. Er is een lijst met wetenschappelijk bewezen gezondheidsclaims. Producenten mogen alleen deze claims op een etiket zetten.

Nieuwe regels etikettering

De regels voor de etikettering van levensmiddelen worden aangepast. Het gaat onder andere om verplichte:

  • voedingswaardedeclaratie: duidelijk leesbare informatie op het etiket over de energiewaarde en de hoeveelheid vet, verzadigde vetten, koolhydraten, suiker, eiwitten en .
  • allergenendeclaratie (ook op onverpakte levensmiddelen): vermelding van de allergie-informatie.
  • (uitbreiding van) de oorsprongsaanduiding: vermelding van het land van herkomst voor vlees van varkens, gevogelte, geiten en schapen.

Ook komt er meer nadruk op betrouwbare, niet-misleidende informatie.

Voor wie?

Wanneer?

Het Warenwetbesluit informatie levensmiddelen gaat in per 13 december 2014. Het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen en het Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen vervallen.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Etikettering van levensmiddelen? Waar begin ik?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: