Salmonella: Informatieblad over het pathogeen

Salmonella is een bacterie / pathogeen die bij dieren wordt aangetroffen. De risico's en gevolgen van deze bacterie worden in het onderstaande toegelicht.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Salmonella classificatie

Hier volgt meer over de wetenschappelijke classificatie van .

Familie: Enterobacteriaceae
Geslacht: Salmonella
Soort: bv. EnteritidisTyphi, Paratyphi, Typhimurium (veroorzaakt typhus bij de muis).

Algemene informatie Salmonella

Salmonella is een bacterie die voorkomt in dieren zoals vogels, reptielen en zoogdieren. Het meest komt de bacterie voor in pluimvee en varkens. De bacterie leeft vooral in de darmen van deze dieren, maar kan ook via de ontlasting bijna overal voorkomen. 

Salmonella groeit het beste onder een van 37°C. Echter kunnen de meeste typen salmonella al groeien vanaf 7°C-10°C. De thermoresistentie van salmonella is gering, wat wil zeggen dat salmonella pasteuristatie niet overleeft. 

Verdacht voedsel

Salmonella kan voorkomen in diversie levensmiddelen. De meest bekende voorbeelden zijn , rauw ei en rauwe groenten en

Ziektebeeld

De meest voorkomende manier waarop salmonella bij de mens ontstaat, is door het innemen van besmet voedsel. Ongeveer 85% van de besmettingen vindt op deze wijze plaats en 5%-10% door direct contact met dieren. 

Een kan geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid Salmonella, de soort Salmonella en de weerstand van de persoon. Enkele zijn extra moeilijk te behandelen omdat ze resistent zijn tegen antibiotica. Een lichte besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na een paar dagen vanzelf over gaan. Na een besmetting tasten de de dunne darm aan, waar de bacterie een ontsteking veroorzaakt. 

Salmonella kan in uitzonderingsgevallen ook doordringen in de bloedbaan waardoor organen, botten en gewrichten aangetast kunnen worden. Dit kan gewrichtsontstekingen of langdurige buikklachten zoals krampen, diarree of verstopping veroorzaken. 

Besmetting met Salmonella kan dodelijk zijn, als de patiënt uitdroogt en de nierwerking stopt, maar ook in geval van bloedvergiftiging en shock kan de patiënt overlijden.

Incubatietijd

De incubatietijd, dit is de periode tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen, is ruim genomen tussen de 8-72 uur. Over het algemeen vertonen de eerste verschijnselen zich tussen de 12-36 uur. 

Risicogroepen

De groepen mensen die een vormen op een ernstig verloop van Salmonella bij een infectie zijn:

  • Ouderen.
  • Zwangere vrouwen.
  • Jonge kinderen tot 5 jaar.
  • Mensen met afweerstoornissen.
  • Patiënten met bloedvatafwijkingen.
  • Patiënten met van gal- of urinewegen.
  • Patiënten met .

Preventie van Salmonella

Geen rauw en onvoldoende verhit vlees (kip, varken) eten, goede bij de teelt van groenten (schoon ) en het bereiden van maaltijden.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Salmonella: Informatieblad over het pathogeen' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: