Wat is Food Defense en waar komt het vandaan?

Om besmetting van voedsel te voorkomen, werd door de Amerikanen de Food Defense in het leven geroepen. Dit informatieblad maakt deel uit van de iMIS training.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Doel van Food defense

is een beveiligingsaanpak die moet voorkomen dat voedsel door opzettelijk handelen besmet kan raken. Hiermee is defense een aanvulling op food dat gericht is op het voorkomen van onopzettelijke

Het vakgebied food defense is ontstaan in de . Na de aanslagen van 11 september 2001 heeft de Amerikaanse overheid de voedingsindustrie tot één van de vitale infrastructuren benoemd. In 2002 is de Bioterrorism Act aangenomen. De Food and Drug Authority heeft naar aanleiding hiervan food defense eisen opgesteld. 

Deze eisen gelden voor alle Amerikaanse ondernemingen, maar ook voor ondernemingen die hun exporteren naar de Amerikaanse markt. Een aantal eisen met betrekking tot food defense zijn de volgende

  • Beschikken over een food defense plan.
  • Een .
  • Een food defense maatregelenplan.
  • Terreinafscheiding en toegangscontrole.
  • Bewustwording van food defense.
  • op food defense.

Food defense en voedselveiligheid hebben hetzelfde doel: een veilig om consument, merk en branche te beschermen. De methode en kennis voor food defense is echter totaal verschillend van voedselveiligheid. Voor voedselveiligheid wordt gebruik gemaakt van de HACCP-methode. Deze is echter niet geschikt voor food defense. Voor food defense wordt security kennis vereist. Belangrijk is tevens dat maatregelen op het gebied van food defense productie- en logistieke processen niet verstoren. 

Food defense is een begrip dat zich voor een groot gedeelte nog in de kinderschoen bevindt en waarschijnlijk de komende jaren steeds verder ontwikkelt wordt. Vandaar de we ervoor gekozen hebben om food defense hier kort toe te lichten en jullie aanraden om de ontwikkelingen op het gebied van food defense goed in de gaten te houden.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Wat is Food Defense en waar komt het vandaan?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: