Wat is GlobalGAP (Good Agricultural Practices)?

GLOBALGAP is een internationale standaard voor de teelt die zich richt op voedselveiligheid, het milieu, en het welzijn en de veiligheid van het personeel.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Wat is GLOBALGAP?

GLOBALGAP (Voorheen EurepGAP) is een initiatief van een aantal Europese supermarktketens (onder andere Tesco, Delhaize, Albert Heijn, Laurus en Schuitema). Zij hebben basisrichtlijnen opgesteld voor “Goede Agrarische Productie” (GAP) van verse groenten en . Deze staan bekend als de  GLOBALGAP -richtlijnen.

De Standaard

Deze Europese supermarkten leggen het GLOBALGAP -protocol op als basisnorm met als doel het vertrouwen van de consument met betrekking tot voedselveiligheid te behouden. De norm zorgt voor een uniformering van voorschriften betreffende de teelt van . Na invoering beschikt een teler over een systeem om aan te tonen dat het op een verantwoorde manier tot stand is gekomen. Deze internationale productiestandaard voor de teelt besteedt, naast voedselveiligheid, aandacht aan:

  • Minimaliseren van milieuverontreiniging;
  • Terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen;
  • Meer doelmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen;
  • Goed omgaan met gezondheid, welzijn en  van het ;
  • Behoud en verbetering van flora en fauna in de omgeving.

Meststoffen en gewasbescherming

Dit wordt mede gerealiseerd door de van gebruikte meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De herkomst en de productiewijze van de producten zijn door deze registraties sneller te herleiden.

Gemiddelde duur van het proces

Het behalen van de GLOBALGAP - neemt normaal gesproken twee tot vier maanden in beslag, afhankelijk van de inzet van desbetreffende teler.

Van EurepGAP naar GLOBALGAP

In september 2007 werd de naam EurepGAP gewijzigd in GLOBALGAP . Hiertoe werd besloten om de steeds groter wordende internationale rol van “Goede Agrarische Productie” tussen retailers en hun uit te dragen. De naam EurepGAP wordt echter wereldwijd nog alom toegepast.

Producten

Als gevolg hiervan hebben ze drie primaire producten: ; GLOBALGAP+ Add-on; en localgap;

Er zijn meer dan 40 standaarden en programma's aangeboden door GLOBALG.A.P. Leden van localg.a.p. en GLOBALGAP+ Add-on hebben de mogelijkheid om op maat gemaakte oplossingen te ontwerpen voor gewassen, vee en .

Het GLOBALG.A.P. Systeem.

De basis is sterk genoeg om vertrouwen en integriteit te inspireren, maar flexibel genoeg om innovatie en uitmuntendheid te stimuleren in meer dan 135 landen, met meer dan 700 erkende goederen en zelfs meer dan 200.000 gecertificeerde producerende bedrijven

De certificeringen worden uitgegeven door een netwerk van meer dan 2.000 gecertificeerde inspecteurs en die werken voor meer dan 159 erkende certificerende organisaties.

Deze certificerende organisaties worden gemonitord door een baanbrekend integriteitskader dat onafhankelijke evaluaties omvat. Onze klanten kunnen fabrikanten verifiëren en certificeringen bevestigen met behulp van hun veilige online certificeringsdatabase.

Ze bieden een wereldwijd netwerk van gecertificeerde docenten die producenten kunnen helpen bij het voltooien van hun certificering. Training wordt aangeboden in vijf talen aan tienduizenden mensen op vijf continenten. Ze hebben ook een internationaal benchmarkingprogramma for and standards.

Global Gap Logo
TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Wat is GlobalGAP (Good Agricultural Practices)?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: