Teleurstellende braindrain op de kwaliteitsafdeling

De hele global supply chain leidt onder braindrain op de QA afdelingen. QAssurance kan het systeem ook zonder de deskundigen helpen onderhouden.

Braindrain op QA

Wikipedia: Kennisvlucht, vaak ook aangeduid met de Engelse term braindrain (vrij vertaald: het weglopen van hersenen) is het fenomeen waarbij hoog opgeleide personen vertrekken om elders een baan te zoeken.

De afgelopen 2 jaar ben ik bezig geweest met de internationalisering van iMIS . Samen met (afgestudeerde) studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein – VHL University of Applied Sciences University heeft het systeem een meertalige opzet gekregen en is iMIS Food nu beschikbaar in , Engels, Frans en Duits. Daarnaast heeft QAssurance nu een partnership programma, waarmee met lokale iMIS Food wordt geimplementeerd, ondersteund en doorontwikkeld per land. nuTIQ is onze eerste voor , Oostenrijk en Zwitserland, met AGREA Agricultural Systems wordt de Filipijnse markt benaderd en Foodstep, een spin-off van Hollanda FairFoods, helpt ons in Oost-.

iMIS Food voor braindrain

Nu dit allemaal staat kan ik me weer lekker richten op het implementeren van iMIS Food systemen in Nederland. Samenwerken met Food bedrijven geeft de beste input voor het verder ontwikkelen van iMIS Food, en geeft ook weer een goede feeling met de operationele issues in Food . Wat me opvalt en zorgen baat, is dat de afgelopen twee jaar veel geroutineerde met pensioen zijn gegaan, of hebben gekozen voor een andere stap in hun carriere. Gecombineerd met de als maar complexer worden QA functie, heeft dit geleid tot nog meer schaarste op de arbeidsmarkt.

Recruitment en braindrain

Recruitment bureaus hebben het hierdoor nog drukker gekregen, maar hebben vaak niet de inhoudelijke kennis om te oordelen of een kandidaat geschikt is. Op basis van een beetje ervaring op een QA afdeling kan hierdoor een QC medewerker snel carriere maken tot QC manager en QA manager. Iedereen weer blij, totdat een half jaar later blijkt dat het QA systeem niet meer functioneert als daarvoor.

Food safety scorecard

Met onze online Food Safety Compliance Scorecard, kan eenvoudig worden getoest of iemand inhoudelijk geschikt is als QA manager. Vul gewoon samen de scorecard in en vraag bij iedere vraag hoe de persoon het nu bij zijn huidige bedrijf heeft geregeld en hoe het eruit gaat zien als jullie gaan samenwerken. Als de kandidaat de Engelse taal niet goed beheerst zegt dit ook iets over het niveau.

Bel ook de eigenaar/manager op van het bedrijf voorgaand aan het huidige bedrijf waar de kandidaat werkt, over hoe de kandidaat de QA afdeling heeft achtergelaten en geschikt is als QA manager. Eventueel verrichten we samen een assessment van de kandidaat via Zoom the Room:

Met iMIS Food is er minder kennisniveau nodig op de QA afdeling en kan een QC manager, extra ondersteunt met onze iMIS Food Helpdesk, in vele gevallen de baan van QA manager met succes vervullen. 

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Teleurstellende braindrain op de kwaliteitsafdeling' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: