Uitvoeren Verificatie – Voorbeeld

De verificatie wordt uitgevoerd om achteraf te beoordelen of het voedselveiligheidssysteem afdoende heeft gewerkt en waar de mogelijke verbeteringen liggen.

Cornelis Bartlema Food Group B.V. – Verificatie

Relatie:                      Cornelis Bartlema Group B.V.
Datum/tijd:
Aanwezig:                 Martinus van Elst en Remon Hameete
Doel:                          Uitvoeren van een verificatie

Verificatie Cornelis Bartlema Food Group B.V.

De verificatie wordt uitgevoerd om achteraf te beoordelen of het voedselveiligheidssysteem afdoende heeft gewerkt en waar de mogelijke verbeteringen liggen.

Het verificatieverslag wordt besproken in het HACCP-team en het is besproken in het team.

Conclusie van de verificatie

Cornelis Food Bartlema Group is net opgestart en produceert gevulde koeken. Cornelis Food Bartlema Group is IFS gecertificeerd. We zijn sinds april 2019 minimaal aan het produceren en het klantenbestand wordt langzaam uitgebreid. Wel staat er al een solide handboek met een duidelijke gevarenanalyse.

Het systeem werkt goed. De gevaren worden beheerst. Deze verificatie gaat over 1 januari 2019 t/m 31 december 2019. De gegevens die aanwezig zijn, zijn verwerkt in deze verificatie.

CCP en LCP analyse

ProcesstapCCP: Control PointOpmerkingen 
Visuele metaal controleCCPGeen opmerking over 2019
ProcesstapLCP: Control PointOpmerkingen 
Ontvangst bederfelijke grondstoffenWettelijke eis (LCP)Geen opmerking over 2019
van bederfelijke grondstoffen en eindproductenWettelijke eis (LCP)Geen opmerking over 2019
Controle nieuwe etikettenWettelijke eis (LCP)Geen opmerkingen
Alle soorten Wettelijke eis (LCP)Leverancier solutions is Riskplaza
Alle soorten tarwebloemWettelijke eis (LCP)Leverancier is Riskplza
Inkopen van food contact materialenWettelijke eis (LCP)Geen afwijkingen in 2019

Basisvoorwaardenprogramma

Alle noodzakelijke basisvoorwaarden zijn geïmplementeerd.

Gevarenanalyse

De gevarenanalyse is gemaakt en doorgelopen door José de Vries van QAssurance op 19 juni 2019. Hier zijn verder ook geen wijzigingen naar voren gekomen.

Analyses en bemonstering

We hebben onderzoeken laten uitvoeren door Varkensvisser, o.a. met betrekking tot de van onze nieuwe producten. Deze resultaten hebben we allemaal bewaard.

Reiniging en desinfectie

De reiniging vindt plaats door eigen personeel (voornamelijk machines) en externen (vloer, kantine etc.). De frequentie ligt vast op het schoonmaakcontroleformulier. Alle specificaties voor de reinigingsmiddelen zijn aanwezig. Daarnaast hebben we instructies over hoe en in met hoeveelheid schoonmaakmiddel schoon te maken.

In 2019 zijn alle weken controle rondes gelopen voor de uitvoering van schoonmaak. Hieruit is het actiepunt naar voren gekomen om buitenschoenen gescheiden te houden van schoenen voor binnen.

Geconcludeerd mag worden dat de schoonmaak goed verloopt.

Klachten van autoriteiten en klanten

Er zijn momenteel nog geen klachten bekend bij Cornelis Food Bartlema Group.

Ongediertebestrijding.

BON is onze en deze hebben een plattegrond opgesteld (28-6-2019) en komen de komende periode 1 keer per maand langs. De papieren met betrekking tot vakbekwaamheid zijn aanwezig.

Registraties

Alle registraties worden voldoende lang bewaard zoals voorgeschreven in het handboek en wetgeving. Alle rondes zijn geregistreerd in iMIS.

Personeel en opleidingen

Personeel worden on-the-job getraind en er hangt een reglement aan de muur met betrekking voor voedselveiligheid. We willen hiervoor nog een officieel reglement opstellen, waarvoor ze dan moeten tekenen.

Onderhoud

Het benodigde onderhoud doen we voorlopig zelf. Een van de eigenaren (meneer Bartlema) is ervaren met de lijn en kan deze dus ook goed onderhouden. We zijn nu nog vooral zoekende naar het optimaliseren van de lijn. Verder maken we gebruik van weegschalen, deze zijn geijkt.

Genomen maatregelen

Alle genomen maatregelen worden indien nodig vastgelegd in. Zie hiervoor onder andere de klachten, metaal en iMIS database. Deze overzichten geven voor verbeteringen en dienen als input voor de verificatie.

Traceerbaarheid en Recall

Er wordt gebruikt gemaakt van iMIS Tracking.

Er zijn in 2019 geen recalls noodzakelijk geweest.

Actie: De traceringstest en recalltest moeten nog worden uitgevoerd bij Cornelis Food Bartlema Group

Management

Het management is erg betrokken bij voedselveiligheid, kwaliteit en hygiëne zoals omschreven in de standaard van IFS. Door de zeer platte is de directeur Martinus van Elst zeer nauw betrokken bij alles wat met productie te maken heeft. Om bedrijfsblindheid te voorkomen wordt er gewerkt met QAssurance, die vooral wordt ingeschakeld bij verificatie, validatie en andere kwaliteitszaken. Alle middelen die nodig zijn om te voldoen aan de norm, wetgeving maar ook kwaliteit worden beschikbaar gesteld.

Verpakkingen

De foodgrade verklaringen en migratietesten zijn aanwezig. Ook zijn de diverse verpakkingen per leverancier vrijgegeven.?

Producteisen

Alle middelen om te voldoen aan de producteisen worden beschikbaar gesteld. Indien financieel en technologisch haalbaar.

Procedures/ Handboek

Het handboek is actueel en komt qua instructies, procedures en registratielijsten overeen met dat wat in productie wordt gebruikt. Het handboek is een continu systeem waarbij alle aanpassingen worden vastgelegd in iMIS.

Kwaliteitsmanagementsysteem

Het kwaliteitsmanagementsysteem voldoet en is volledig geïmplementeerd.

Bouwtechnische staat

De bouwtechnische staat van de productie is erg goed te noemen. We hebben opnieuw betegeld, nieuwe systeemplafonds, vloeren gerenoveerd en officiële toegangsweg (hygiënesluis) geïnstalleerd.

Omgeving

De omgeving heeft geen negatieve invloed gehad op onze bedrijfsvoering, de van producten of het personeel. Dit zal voor zover bekend ook in de nabije omgeving niet veranderen.

Kruisbesmetting

Er hebben zich in 2019 geen problemen voorgedaan m.b.t. . De mogelijkheden tot kruisbesmetting worden beoordeeld aan de hand van controlerondes. Ook vanuit de klachten zijn geen problemen naar voren gekomen.

Beoordeling van specificaties:

Alle noodzakelijke specificaties zijn aanwezig. Deze worden elk jaar opnieuw opgevraagd rond Maart. Dit word aan de hand van een mappensysteem in het “32-mappensysteem” bijgehouden.

In SpecCheck zijn alle up-to-date doorgerekend naar nieuwe etikettering.

Leveranciers

Wij zijn tevreden over onze . Wel moet de leveranciersbeoordeling nog afgerond worden. Er wordt zoveel mogelijk met Riskplaza gecertificeerde leveranciers gewerkt. We hebben nog geen transporteur, omdat we nog geen afnemers hebben, daarbij willen we ze het liefst ex works aanbieden.

Actie: Leveranciersbeoordeling nog uitvoeren.

Productvreemde bestanddelen

De mogelijkheid tot kruisbesmetting met productvreemde delen wordt gecontroleerd middels de digitale controlerondes. In 2019 zijn de volgende rondes gelopen op de dagen dat er geproduceerd is. Dit is volgens de kalender.

 • Metaalronde

Interne audits en externe audits

Op 1 juli is er een interne audit uitgevoerd door Qassurance. Hierbij is de kruistabel van de IFS-6.1 ingevuld.  zijn er een aantal (iMIS) rondjes gelopen. Deze staan in de kalender van iMIS.

 • Schoonmaakcontrole
 • Interne audit
 • Haccp-bijeenkomst was op 3-7-2019.

De onderstaande actiepunten dienen nog opgelost te worden. Daarnaast

 • Kalibratie certificaat weegschaal opvragen.
 • Transport en externe opslagverklaring moeten nog worden opgestuurd. Wat betreft transport heeft hij deze nog niet, maar goed om in beeld te houden.
 • Voor productontwikkeling moet nog een traject beschreven worden. (is inmiddels aanwezig, in iMIS generiek) mogelijk moet deze nog specifieker gemaakt worden.
 • Transportbandverklaring moet nog worden opgevraagd.
 • Metaal detecteerbare pleisters aanschaffen
 • Facturen nalopen op onderhoud en deze plaatsen in de map onderhoud.
 • Leveranciers certificaten opvragen, daarbij ook DOC's.
 • Gezondheidsverklaringen en haccp training geven
 • Metaalnormen goed n handboek plaatsen
 • Agar rapportage afstemmen met Eurobegins
 • Residustrips afstemmen met hygiëne partner
 • Offerte opvragen voor bij Barendsen. Voor nu kleding omschrijven
 • Werkschoenen apart zetten (inmiddels opgepakt)
 • Overzicht chemie maken (TD)
 • Routing in plattegrond zetten
 • Chemie afstemmen voor specificaties
 • Machinevalidatie tabel invullen
 • Specifieke food defense activeren en calamiteitenplan

De externe audit wordt uitgevoerd op 10 juli 2019. Daarnaast lopen we verschillende rondes om ons te controleren en te borgen. De opmerkingen en tekortkomingen die in deze rondes worden aangegeven, worden opgenomen in de Portal. In de iMIS Audit Portal is een overzicht aanwezig van alle opmerkingen en constateringen uit de rondes van afgelopen maanden. Voor het lopen van de verschillende rondes is een planning aanwezig. Hierin is duidelijk welke rondes er gelopen moeten worden en welke rondes er gelopen zijn.

Interne klachten

Er hebben zich geen problemen voorgedaan

Food

Uit onze foodfraude analyse komen weinig 's naar voren. De kans op namaken en vervalsing is heel klein. Grondstoffen zijn  namelijk niet duur, waardoor de kans op namaak klein is. De branche is transparant en grondstof prijzen fluctueren weinig.

Food defense

Uit de foodfraude analyse komen geen grote risico's naar voren. Op dit moment is er nog bijna geen productie, daarbij is er dan altijd eigen personeel aanwezig. Verder hebben ze een alarmsysteem en heeft inhuur geen eigen sleutel.

Bekijk hier meer voorbeelden van de Cornelis Bartlema Food Group

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Uitvoeren Verificatie – Voorbeeld' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: