Voedselveiligheid projecten in Africa

Uit het GFSP-rapport blijkt dat meer dan de helft van de door donoren gefinancierde voedselveiligheidsprojecten in Afrika bezuiden de Sahara (SSA) gericht zijn op de exportmarkten, waardoor de voedselveiligheid voor Afrikaanse consumenten niet aan de orde komt.

Food Safety Projects in Africa
Top ten countries for food safety projects (Source: GFSP)

In dit verslag zijn gegevens geanalyseerd van 518 voedselveiligheidsinitiatieven van donoren in SSA tussen 2010 en 2017.

"Donorinvesteringen in voedselveiligheid zijn overwegend gericht op het ondersteunen van overzeese markttoegang, handel en formele markten in plaats van op het volksgezondheidsprobleem van door voedsel overgedragen ziekten," (GFSP 2019)

"Er zijn relatief weinig donorinvesteringen om de last van door voedsel overgedragen ziekten in Afrika bezuiden de Sahara rechtstreeks te verminderen, zoals met surveillancesystemen, publieke bewustwording van voedselveiligheidskwesties, onderzoek naar specifieke gevaren en interventies, en informele marktcapaciteit en -praktijken." (GFSP 2019).

De studie belicht tien landen die de meeste voedselveiligheidsprojecten hadden: Burkina Faso, Burundi, Ghana, Kenia, Malawi, Mozambique, Nigeria, Senegal, Tanzania en Zambia. Er was echter ten minste één project geïdentificeerd in alle 48 SSA-landen.

 

Meer nieuws

Veelbelovende opkomende Afrikaanse landen voor de markt

Veelbelovende opkomende Afrikaanse landen voor de markt

In dit artikel lees je meer lezen over Afrikaanse opkomende landen en hun aantrekkelijkheid voor de markt.
Lees meer
Status van Food Safety certificering in Afrika

Status van Food Safety certificering in Afrika

In dit artikel lees je meer over de huidige status van de voedselveiligheidscertificering in Afrika en hoe iMIS Food Global de Food Safety verbetert.
Lees meer

Over QAssurance

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

Connect to comply

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.

Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!