Defenitie, gevaar en ADI van Nitriet

Wat is Nitriet en waarom gebruiken we het?

ontstaat op basis van de nitraat en nitraat is een stof die voorkomt in o.a. en ook in grondwater. Wij krijgen via voeding weinig nitriet binnen, dit gehalte is bijna te verwaarlozen. De grootste bron van nitriet is ons lichaam zelf. Ons lichaam zet namelijk nitraat om in nitriet. Nitraat is niet direct schadelijk voor het menselijk lichaam, maar nitriet wel. En laat nu nou net deze stof eerder schadelijk zijn voor je lichaam. Om de kans te verlagen heeft de NVWA limieten gesteld aan de hoeveelheid nitraat dat in voeding en drinkwater mag voorkomen.

Nitraat of nitriet wordt in de voedingsmiddelenindustrie aan sommige toegevoegd om de te verbeteren.

Nitraatrijke groeten zijn o.a. bieten, spinazie, andijvie, radijs, en postelein. Deze groenten bevatten meer dan één gram (1000 mg) nitraat per kilogram. Deze groente behoren tot de zogenaamde nitraatrijke groente. Het eten van nitraatrijke groenten met je dus niet in grote hoeveelheid doen.

Het gevaar van nitriet (nr)

En zijn twee zaken waarbij moet worden opgelet:

1. Nr kan de vorming van kankerverwekkende  beïnvloeden zoals nitrosaminen. Dit feit is aan het ligt gekomen bij proefdieren(niet altijd even ethisch). Vitamine C kan met nr reageren zodat het ook de de groei van nitrosaminen remt.

2. Teveel kan het zuurstoftransport negatief beïnvloeden. Door nr oxideert ijzer in methemoglobine waardoor dit niet meer bruikbaar is voor transport. Bepaalde  kunnen dit proces tegengaan.

Aanvaardbare dagelijkse inname van Nitraat (ADI)

De aanvaardbare dagelijkse inname van nitraat is gesteld op 0 tot 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Dat staat gelijk aan 259 mg nitraat per dag voor een volwassene van 70 kilo. Voor nr heeft het Scientific Comittee for (SCF, de voorloper van de EFSA) een ADI van 0,06 mg/kg lichaamsgewicht vastgesteld. Dat staat gelijk aan 4,2 mg nr per dag voor een volwassene van 70 kilo.

Wil je meer weten over Nitriet bekijk deze presentatie van Cees dan eens. Klik hier voor de presentatie.

Nitriet ontstaat uit Nitriet en is schadelijk
TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Defenitie, gevaar en ADI van Nitriet' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: