Aan welke verordening dient een houtleverancier te voldoen voor het rookproces?

Het antwoord:

Er is geen specifieke wetgeving voor het gebruik van hout in een rookproces. Vroeger werd bij de productie van rookhout wel eens geïmpregneerd hout gebruikt, en dat was wel schadelijk voor de volksgezondheid. Tegenwoordig komt dat niet meer voor, omdat alle leveranciers nu onbehandeld hout gebruiken als rookhout. Een specificatie is voldoende. Wel heb je te maken met de vorming van PAK’s* als er een onvolledige verbranding van het hout plaatsvindt. Vandaar dat ik altijd voorstel om 1 of 2 keer per jaar een onderzoek te doen op de aanwezigheid van te veel PAK’s in het gerookte product als verificatie. Bij het gebruik van houtpalen met schraapfunctie is dat zelfs niet nodig.

*PAK

PAK is de afkorting van polycyclische aromatische kool waterstoffen. Bepaalde PAK’s kunnen direct het erfelijk materiaal van het lichaam beschadigen en zo kanker veroorzaken. Die PAK’s zijn een belangrijke reden om geblakerd barbecuevlees en ander zwart aangebrand voedsel niet te eten, maar weg te gooien, omdat er grote hoeveelheden PAK’s in zitten.

Disclaimer: Wij proberen onze antwoorden up-to-date te houden, maar wij kunnen dit niet garanderen aangezien de wetgeving dagelijks kan veranderen. Vandaar dat wij u aanraden om (bij twijfel) altijd even contact met ons op te nemen.


Met iMIS Food stellen wij jou in staat om zelf voedselveiligheid te managen.

iMIS Food

Bekijk hier meer veel gestelde vragen omtrent controles en procedures: