Is er een regelgeving voor het hout voor roken?

Een houtleverancier is niet verplicht om een te voldoen aan bepaalde eisen voor het proces. Bij een onvolledige verbranding is de vorming van PAK's mogelijk.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Uitgebreide vraag

Aan welke verordening dient een houtleverancier te voldoen voor het rookproces?

Gebruik van hout in het rookproces

Er is geen specifieke wetgeving voor het gebruik van hout in een rookproces. Vroeger werd bij de productie van rookhout wel eens geïmpregneerd hout gebruikt, en dat was wel schadelijk voor de volksgezondheid. Tegenwoordig komt dat niet meer voor, omdat alle nu onbehandeld hout gebruiken als rookhout. Een is voldoende. Wel heb je te maken met de vorming van PAK's* als er een onvolledige verbranding van het hout plaatsvindt. Vandaar dat ik altijd voorstel om 1 of 2 keer per jaar een onderzoek te doen op de aanwezigheid van te veel PAK's in het gerookte als verificatie. Bij het gebruik van houtpalen met schraapfunctie is dat zelfs niet nodig.

Achtergrond informatie PAK's

PAK is de afkorting van polycyclische aromatische kool waterstoffen. Bepaalde PAK's kunnen direct het erfelijk materiaal van het lichaam beschadigen en zo veroorzaken. Die PAK's zijn een belangrijke reden om geblakerd barbecuevlees en ander zwart aangebrand voedsel niet te eten, maar weg te gooien, omdat er grote hoeveelheden PAK's in zitten.


TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Is er een regelgeving voor het hout voor roken?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over wetgeving en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over wetgeving en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de wetgeving en te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over wetgeving en opleiding voedselveiligheid volgen.

Workshop: Realtime food safety compliance training Dag 5

Tijdens de workshop worden alle theorie en praktijkvoorbeelden toegepast, in een persoonlijke Food Safety Compliance Case. Na de workshop is er een diploma uitreiking en een netwerkborrel.

iMIS Food Portal Centrale voedselketen

iMIS Food bevat een managementsysteem voor alle operationele ketendata. Met iMIS Food Portal zijn alle iMIS Food systemen centraal toegankelijk in de keten.

iMIS Food Updates Software en Kennis

QAssurance verzorgt zowel de softwarematige als inhoudelijke vernieuwingen van iMIS Food. Deze vernieuwingen worden als iMIS Food Updates doorgevoerd.

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Updates over voedselveiligheid

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Vul dan dit formulier in.