BRC – British Retail Consortium

BRC staat voor British Retail Consortium. Dit is een bracheorganisatie voor grote Britse supermarkten zoals Tesco, Safeway, Somerfield, Sainsbury. Deze brancheorganisatie heeft in 1998 de standaard BRC Global Standard for Food Safety ontwikkeld. Het idee hierachter is dat een leverancier met een certificaat aan de eisen van verschillende afnemers voldoet en de stroom auditoren zo wordt beperkt. Momenteel is BRC8 de laatste versie die beschikbaar is. Hier kun je de self assesment downloaden van de BRC8 Food op de BRC website.

BRC Food certificaat

Wat is BRC?


Het BRC-schema bestaat uit een inspectieprotocol en een technische standaard. Het inspectieprotocol is bedoeld voor inspecterende instellingen. De technische standaard is een uitgebreide checklist (met meer dan 300 punten), waar alle eisen voor leveranciers en producten van levensmiddelen in vermeld staan.

De BRC8 Food Safety bestaat uit negen secties.

 1. Senior management commitment
 2. The food safety plan – HACCP
 3. Food safety and quality management system
 4. Site standards
 5. Product control
 6. Process control
 7. Personnel
 8. High-risk, High-care and ambient High-care production risk zones
 9. Requirements for traded products

Een BRC-audit


Bij een audit kan een bedrijf voldoen aan 5 scores, namelijk AA, A, B, C of D. Het is afhankelijk van het aantal afwijkingen dat een bedrijf heet tijdens een audit welke score er aan het bedrijf wordt toegekend. Indien een bedrijf score AA, A of B haalt is de auditfrequentie 12 maanden, indien een bedrijf score C haalt is de auditfrequentie 6 maanden en bij score D wordt de certificatie niet toegekend.

Een onaangekondigde audit


Ook is er de mogelijkheid om onaangekondigde audits te laten uitvoeren. Hierbij kun je een score behalen van AA+, A+, B+, C+ of D+. afhankelijk van het type en aantal afwijkingen die gevonden worden tijdens de audit. Aan de plus kun je afleiden dat het om een onaangekondigde audit ging.

Andere vormen van BRC buiten BRC Food Safety


Naast BRC Food Safety kent BRC nog 5 andere normen namelijk;

 1. BRC Packaging and packaging materials
 2. BRC Storage and distribution
 3. BRC Agents and brokers
 4. BRC Consumer products
 5. BRC Retail

Welke standaarden zijn er naast BRC nog meer?


Naast de BRC-food bestaat er ook IFS en FSSC 22000. Alle drie deze certificatieschema’s bezitten een set basiseisen waaraan je dient te voldoen. Deze eisen worden opgesteld door the Global Food Safety Initiative (GFSI). De GFSI eisen zijn opgenomen in de zogenoemde Benchmarking requirements. Een BRC certificering is dus erkend door het GFSI.

Wil je meer weten over deze standaard?


Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!


Bekijk hier ook de andere standaarden van voedselveiligheid


Lees hier meer over de branches waar iMIS Food wordt gebruikt:


Vlees industrie

Het produceren van veilig vlees, is geen verdienste, waarmee een producent kan concurreren met een andere aanbieder, maar is een basisvereiste voor het in omloop kunnen brengen ervan. Omdat (vers) vlees een gevoelig product is,...
Lees meer

Zuivel industrie

Voor de zuivelindustrie zijn kwaliteit en voedselveiligheid absolute prioriteiten. De sector doet er alles aan om volstrekt veilige zuivelproducten van onberispelijke kwaliteit af te leveren. Daarom legt de zuivelsector zichzelf eisen op die verder gaan dan wat...
Lees meer

Visindustrie

De wetgeving op het gebied van voedselveilig produceren en importeren is continu in beweging. Zo moeten visserijproducten die in de EU op de markt worden gebracht een etiket met informatie bevatten om de traceerbaarheid te...
Lees meer

Banket industrie

Als bakkerij bent u wettelijk verplicht om te werken volgens de Hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij. De Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij is een voedselveiligheidssysteem dat speciaal is toegespitst op de bakkerijbranche.
Lees meer

BRC voedselveiligheid lab
BRC is één van de standaarden omtrent voedselveiligheid