GFSI

GFSI staat voor Global Food Safety Initiative. Het is een initiatief van de internationale retail om erkende standaarden voor voedselveiligheid te maken. Bij het GFSI kan erkenning van (nationale) certificeringsschema’s worden aangevraagd. Een erkenning betekent wereldwijde acceptatie en creëert daarmee draagvlak voor het certificeringschema (‘Certified once, accepted everywhere’). Ook is er een waarschuwingssysteem ontwikkeld. Dit systeem stelt alle betrokken partijen in de voedselketen direct op de hoogte van ongewenste situaties. Hierop kan gelijk worden gereageerd door alle partijen.

GFSI: Voortdurende verbetering van voedselveiligheidsmanagementsystemen

Het Global Food Safety Initiative is een zakelijk initiatief voor de voortdurende verbetering van voedselveiligheidsmanagementsystemen om het vertrouwen in de levering van veilig voedsel aan consumenten wereldwijd te waarborgen.

GFSI biedt een platform voor samenwerking tussen detailhandelaren, fabrikanten en foodservicebedrijven, dienstverleners in de voedselvoorzieningsketen, internationale organisaties, de academische wereld en de overheid.

De belangrijkste activiteiten binnen GFSI zijn onder meer de definitie van voedselveiligheidseisen voor voedselveiligheidsschema's door middel van een benchmarkingproces. Aangenomen wordt dat dit proces leidt tot erkenning van bestaande voedselveiligheidsschema's en het vertrouwen, de acceptatie en implementatie van certificering door derden in de hele voedselvoorzieningsketen vergroot.

Binnen GFSI is benchmarking een "procedure waarmee een voedselveiligheid gerelateerd schema wordt vergeleken met het GFSI Guidance Document".

De huidige focus van GFSI ligt op het uitbreiden van de vereisten tot alle gebieden van de wereldwijde voedselvoorzieningsketen "van boer tot bord".

In 2000 stond voedselveiligheid hoog in het vaandel bij bedrijven vanwege een aantal spraakmakende terugroepacties, quarantaines en negatieve publiciteit over de voedingsindustrie. Er was ook uitgebreide auditmoeheid in de branche, omdat detailhandelaren zelf inspecties of audits uitvoerden of een derde partij vroegen om dit namens hen te doen. Deze werden vaak uitgevoerd in overeenstemming met voedselveiligheidsschema's die geen internationale certificering en accreditatie hadden, wat resulteerde in onvergelijkbare auditresultaten.

GFSI is opgericht om dit te bereiken door de harmonisatie van voedselveiligheidsnormen die duplicatie van audits in de hele toeleveringsketen zouden helpen verminderen

GFSI is de weg van benchmarking ingeslagen en heeft een model ontwikkeld dat de gelijkwaardigheid tussen bestaande voedselveiligheidsschema's bepaalt, terwijl het flexibiliteit en keuze op de markt overlaat.

Dit benchmarkingmodel is gebaseerd op het GFSI Guidance Document, een multi-stakeholder document dat werd opgesteld met input van voedselveiligheidsexperts van over de hele wereld, en definieert het proces waarmee voedselveiligheidsschema's erkenning kunnen krijgen door GFSI en geeft richtlijnen voor deze schema's.

GFSI stimuleert continue verbetering door middel van het Guidance Document, dat regelmatig wordt bijgewerkt met wereldwijde input van de industrie om ervoor te zorgen dat de vereisten voor voedselveiligheidsbeheerschema's robuust zijn.

GFSI voert geen certificerings- of accreditatieactiviteiten uit.

Connect to comply

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.

Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!

Boek nu gratis de iMIS Food Scan

Met de iMIS Food Scan krijg jij als ondernemer onafhankelijk advies of de huidige grootte van de kwaliteitsafdeling nodig is, de benodigde software toereikend is en of de adviseurs die worden ingeschakeld daadwerkelijk nodig zijn.

Hoe ziet deze scan eruit? In de zoom meeting (online) van één uur wordt gezamenlijk een Business Benefit analyse uitgevoerd voor het gebruik van iMIS Food. Na deze meeting weet je de huidige status van de QA functie binnen je bedrijf, wat de bedrijfsrisico's zijn en welke kosten je kunt besparen.

De doelstellingen van het GFSI zijn:

  • Het verminderen van voedselveiligheidsrisico's door gelijkwaardigheid en convergentie tussen effectieve voedselveiligheidsmanagementsystemen.
  • Kostenbeheersing in het wereldwijde voedselsysteem door redundantie te elimineren en de operationele efficiëntie te verbeteren.
  • Het ontwikkelen van competenties en capaciteitsopbouw op het gebied van voedselveiligheid om consistente en effectieve wereldwijde voedselsystemen te creëren.
  • Een uniek internationaal platform voor belanghebbenden bieden voor samenwerking, kennisuitwisseling en netwerken.

GFSI erkenden standaarden

Onder andere de volgende voedselveiligheidsstandaarden zijn goedgekeurd:

Drie beoordeling-elementen GFSI

Op het gebied van voedselveiligheid zijn deze standaarden beoordeeld aan de hand van drie elementen.

  • De aanwezigheid van voedselveiligheid managementsystemen.
  • De aanwezigheid van codes goede praktijken (bijvoorbeeld distributie).
  • Het werken volgens de principes van HACCP

Lees meer over GFSI en de andere standaarden in de presentatie behorende bij module 3 van de Food Safety Compliance opleiding.

Heb je nog vragen over GFSI?

Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.

Over QAssurance

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

Connect to comply

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.

Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!

Bekijk hier ook de andere standaarden van voedselveiligheid

BRC Logo food safety

BRC – British Retail Consortium – Voedselveiligheid norm

BRC staat voor British Retail Consortium. Dit is een bracheorganisatie voor grote Britse supermarkten zoals Tesco, Safeway, Somerfield, Sainsbury. Deze brancheorganisatie heeft in 1998 de standaard BRC Global Standard for...
Meer informatie
fssc-22000 logo 2020

FSSC 22000

FSSC 22000 staat voor Food Safety System Certification 22000 en is een internationaal erkende vorm van aantoonbare voedselveiligheid. De FSSC 22000 vindt zijn oorsprong in de Codex Alimentarius en is...
Meer informatie
IFS LOGO Food safety

IFS: International Featured Standards

IFS staat voor International Featured Standards Food en vertoont een sterke gelijkenis met BRC Food. De eerste variant van IFS Food is ook gebaseerd op de toen geldende variant van...
Meer informatie