BRC – British Retail Consortium

BRC staat voor British Retail Consortium. Dit is een bracheorganisatie voor grote Britse supermarkten zoals Tesco, Safeway, Somerfield, Sainsbury. Deze brancheorganisatie heeft in 1998 de standaard BRC Global Standard for Food Safety ontwikkeld. Het idee hierachter is dat een leverancier met een certificaat aan de eisen van verschillende afnemers voldoet en de stroom auditoren zo wordt beperkt.

Wat is BRC?

Dit is een voedselveiligheidssysteem dat een basisvoorwaardenprogramma bevat, een HACCP-systeem en een kwaliteitsmanagementsysteem. Het BRCschema bestaat uit een inspectieprotocol en een technische standaard. Het inspectieprotocol is bedoeld voor inspecterende instellingen. De technische standaard is een uitgebreide checklist (met meer dan 300 punten). Hierin staan alle eisen voor leveranciers en producten van levensmiddelen in vermeld.

Welke standaarden zijn er naast BRC nog meer?

  • Naast de BRC food bestaat er ook IFS en FSSC 22000. Alle drie deze certificatieschema’s bezitten een set basiseisen waaraan je dient te voldoen. Deze eisen worden opgesteld door the Global Food Safety Initiative (GFSI). De GFSI eisen zijn opgenomen in de zogenoemde Benchmarking requirements. Een BRC certificering is dus erkend door het GFSI.

BRC voedselveiligheid