Controle op voedselveiligheid: Europese regels

Bedrijven die voedingsmiddelen maken, moeten zorgen dat deze veilig zijn en niet tot ziekte kunnen leiden. Hoe is de controle op voedselveiligheid geregeld?

Controle op voedselveiligheid: Europese regels

Bedrijven die voedingsmiddelen maken, moeten zorgen dat deze veilig zijn. Consumenten mogen er niet ziek van worden. Voor de op voedselveiligheid controleert de Rijksoverheid dat bedrijven een voedselveiligheidsplan opstellen en de regels voor voedselbereiding naleven.

Bescherming van de volksgezondheid is het doel van alle wetgeving en normen van de EU voor de , en voedselproductie. Er bestaat uitgebreide EU-wetgeving voor de hele voedselproductie- en -verwerkingsketen in de EU, en voor goederen die worden ingevoerd en uitgevoerd.

De regels voor voedselveiligheid en voedselkwaliteit zijn voor alle landen van de Europese Unie (EU) gelijk. Deze regels staan in de Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV) of General Law.

Het EU-voedselveiligheidsbeleid draait om 4 hoofdgebieden:

  • : levensmiddelenbedrijven, van boeren tot restaurants, moeten voldoen aan de EU-wetgeving over levensmiddelen en de invoer daarvan naar de EU.diergezondheid: gezondheidscontroles en -maatregelen voor huisdieren, boerderijdieren en wilde dieren, ziektebewaking en -beheersing en het vervoer van alle boerderijdieren volgen.plantgezondheid: vroege opsporing en uitroeiing van plagen voorkomt verspreiding en zorgt voor gezonde zaden.verontreiniging en residuen: controle voorkomt verontreinigingen van levensmiddelen en diervoeders. Er gelden grenswaarden voor zowel Europese als ingevoerde levensmiddelen en diervoeders.

Voedselveiligheidseisen in Warenwet

De Rijksoverheid heeft de regels uit de ALV in Nederlandse wetten vertaald. Levensmiddelen of mogen de gezondheid of van de consument niet in brengen. In de  staat aan welke eisen voedingsmiddelen en andere producten moeten voldoen. Zo staan in de wet regels voor hygiënische bereiding en voor etikettering van levensmiddelen.

Eisen veiligheid dierlijke producten

De Wet dieren stelt eisen aan de veiligheid van en andere dierlijke producten. Bijvoorbeeld over de en het vervoer van vlees.

De controle op voedselveiligheid

Namens de overheid houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder meer toezicht op veilige voedselproductie en -verkoop. Dat doet de NVWA bij producenten, handelaren en horeca.

Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de productie van veilige en betrouwbare voedingsmiddelen. De voedingssector heeft eigen controlesystemen. Zijn deze goed op orde? Dan krijgen ze meestal minder vaak controles van de NVWA. Zo kan de NVWA meer aandacht besteden aan bedrijven die nog niet voldoen aan alle eisen.

Voedselveiligheidsplan voor bedrijven (HACCP)

Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken moeten mogelijke 's beschrijven in een voedselveiligheidsplan. Alle voedselverwerkers zijn verplicht een HACCP plan op te stellen. Kortom: HACCP is een preventief systeem dat door bedrijven zelf moet worden uitgevoerd. Door de gezondheidsrisico's in bereiding- en behandelingsprocessen op te sporen en deze vervolgens beheersbaar te maken, wordt de veiligheid van het verhoogd.

Bedrijven volgen daarbij de regels voor de productie van veilig voedsel van het HACCP-systeem ( ). Lees op deze pagina meer over HACCP.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Controle op voedselveiligheid: Europese regels' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: