Voedingsmaterialen voor EU-markttoelating

QAssurance levert een assessment tool waarmee een quick scan kan worden uitgevoerd op jouw portefeuille van voedingsproducten of ingrediënten.

Wetgeving

De Europese levensmiddelenwetgeving is een complex en breed onderwerp om mee te werken. De Algemene Levensmiddelen Verordening waarborgt een hoog niveau van bescherming van het menselijk leven en de belangen van de consument met betrekking tot levensmiddelen, en zorgt tegelijkertijd voor de goede werking van de interne markt.

EU-Markt

Snel beoordelen of een bepaald voedingsproduct of -ingrediënt op de EU-markt mag worden ingevoerd, is vaak een vraag die een langere lijst van deelvragen heeft die moeten worden beantwoord.

QAssurance (1)

Het goede nieuws is dat de Europese levensmiddelenwetgeving streng is, maar in een grote regio voor alle partijen gelijke spelregels oplevert. Bovendien is de verordening van toepassing in zevenentwintig lidstaten en kunnen er slechts kleine details bestaan in een individuele lidstaat.

QAssurance

QAssurance levert een assessment tool waarmee een quick scan kan worden uitgevoerd op uw portefeuille van voedingsproducten of ingrediënten. Rekening houdend met het feit dat details op dit gebied het eindoordeel bepalen, geeft de tool een 80/20* inzicht in uw portfolio. Met dat inzicht kunt u beslissen om meer tijd te besteden aan details, afhankelijk van uw strategische behoeften.

* Voor veel of ingrediënten in uw portefeuille krijgt u een duidelijk antwoord over de mogelijkheid om die op de EU-markt te gebruiken. Voor een kleiner aantal producten wordt u naar de details geleid die moeten worden bevestigd voordat u toestemming kunt krijgen.

Bijzonderheden:

Voor een optimale output van de beoordelingstool zullen enkele details over de producten/ingrediënten moeten worden aangeleverd. QAssurance gebruikt daarvoor een eenvoudig Excel-template.

 • Productnaam: Beschrijf de naam zo specifiek mogelijk.
 • Typisch gebruik: Kleurstof, conserveermiddel, antioxidant, zoetstof, emulgator, stabilisator, verdikkingsmiddel, enz.
 • CAS-nr.: Het CAS-nr. is nuttig om het specifieke materiaal te definiëren

Controles op elk /ingrediënt:

 • E NUMBER
 • ADDITIEF
 • SUPPLEMENT
 • ENZYM
 • NOVELFOOD

Voor elk product/ingrediënt zal het eindresultaat worden gegeven, alsmede het typische gebruik dat is toegestaan.

Beschrijving van het proces:

De onderstaande stappen zijn concept en moeten in de loop van de tijd worden geoptimaliseerd. Als u dit proces gebruikt met een lijst van producten/ingrediënten, zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van extra tests die aan de stappen moeten worden toegevoegd of dat u de stappen verbetert zoals ze zijn uiteengezet.

Gebruik het Excel-sjabloon en voer de onderstaande stappen uit.

STAPPEN:

STAPWAT
op volledigheid. Alleen producten waarvan alle gegevens zijn ingevuld, kunnen worden beoordeeld. Controleer voor de controle of alle onderstaande links nog geldig zijn
 Voer 6 controles uit en als controle = waar, dan GEBRUIK = JA, en voeg geldige controle in als “toegestaan als” 
1E-numbers controleer de lijst https://en.wikipedia.org/wiki/E_number#Full_list en wanneer gevonden, full het in de kolom I (TBD).
2Additief, controleer volgenshttps://webgate.ec.europa.eu/foods_system/main/?sector=FAD&auth=SANCAS
3Supplement controleer volgens 2002/046 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32002L0046&from=EN
3Supplement controleer ook https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/supplements_en deze heeft zes richtlijnen waarop gecontroleerd moet worden
4Smaakstof, controleer volgens https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008R1334&from=EN LET OP; Annex ii deel A is een lijst van die NIET aan levensmiddelen mogen worden toegevoegd.
5Enzym, controleer volgens https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/fs_food-improvement-agents_enzymes_register.pdf indien JA, vermeld de toegestane enzymnaam in kolom M
6NovelFoods (zorg ervoor dat “expand all 3*” aan staat en typ de zoektekst elke keer opnieuw) https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/authorisations/list_authorisations_en indien JA als novelfood, vermeld het dossiernummer in kolom TBD
62e controle https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R2470&from=NL
INDIEN GEBRUIK = NEE, Google het product voor synoniemen en voer de stappen opnieuw uit en controleer of het product GRAS is: Generally Recognized AS SAFE
Google product en zoek nieuws of ander typisch gebruik, soms zijn producten in discussie en dit moet worden vermeld in excel

Rapporteer de resultaten via het ingevulde Excel-bestand en voeg extra aandachtspunten toe die tijdens het proces zijn gevonden.

Download hier ons evaluatie-instrument

Food Allowance tool

Voeg in het verslag een onderdeel “disclaimer” toe met de onderstaande elementen:

AANNAMES/ DISCLAIMER

 • Aanname1: producten/ingrediënten zijn niet afkomstig van dierlijke bronnen. Indien het product afkomstig is van een dierlijke bron, is altijd vereist dat het product afkomstig is van een EG geregistreerd bedrijf.
 • Aanname 2: de producten/ingrediënten zijn vrij van GMO. Als het product niet GMO-vrij is, is als volgende stap verdere controle aan de hand van de regelgeving voor dit soort producten vereist.
 • De meeste mogen alleen in bepaalde levensmiddelen worden gebruikt en zijn onderworpen aan specifieke kwantitatieve beperkingen, zodat het belangrijk is ze te gebruiken in samenhang met de desbetreffende wetgeving.
 • De beoordeling geldt alleen voor het in kolom K (TOEGESTAAN ALS) vermelde soort gebruik.
 • Voor deze beoordeling worden de namen en de beschrijving van de producten/ingrediënten beoordeeld zoals die door de klant zijn verstrekt. De van de eigenlijke producten/ingrediënten moet worden beoordeeld
TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Voedingsmaterialen voor EU-markttoelating' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over wetgeving en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over wetgeving en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de wetgeving en te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over wetgeving en opleiding voedselveiligheid volgen.

Workshop: Realtime food safety compliance training Dag 5

Tijdens de workshop worden alle theorie en praktijkvoorbeelden toegepast, in een persoonlijke Food Safety Compliance Case. Na de workshop is er een diploma uitreiking en een netwerkborrel.

iMIS Food Portal Centrale voedselketen

iMIS Food bevat een managementsysteem voor alle operationele ketendata. Met iMIS Food Portal zijn alle iMIS Food systemen centraal toegankelijk in de keten.

iMIS Food Updates Software en Kennis

QAssurance verzorgt zowel de softwarematige als inhoudelijke vernieuwingen van iMIS Food. Deze vernieuwingen worden als iMIS Food Updates doorgevoerd.

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Updates over voedselveiligheid

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Vul dan dit formulier in.