HACCP Hygiënecode

De HACCP hygiënecode is in het leven geroepen, omdat het essentieel is om hygiënisch te werken. Er zijn verschillende hygiënecodes. Een hygiënecode kan per branche of zelfs per bedrijf anders zijn.

Welke hygiënecodes zijn er?

Voor elke branche is er een . De bekendste hygiënecode is die van de horeca, omdat veel mensen hiermee in aanraking komen. Maar zo zijn er ook hygiënecodes voor de transport-, - en distributie van levensmiddelen. De binnenvaart heeft ook weer een eigen hygiënecode. Op de van de NVWA kun je de gehele lijst met hygiënecodes raadplegen die zijn geaccepteerd.

Handhaving van een hygiënecode

De hygiënecode wordt door de Voedsel en Waren Autoriteit gehandhaafd. Veilig en gezond voedsel, veilige en gezonde dieren staat centraal bij deze instantie. Ze ontfermen zich over voedselveiligheid, productveiligheid, alcohol en tabak, dierziekten en het welzijn. Ze kunnen boetes uitdelen wanneer geconstateerd wordt dat de hygiënecode niet wordt nagevolgd. De controles worden niet van te voren aangekondigd.

Bekijk hier ook de andere standaarden van voedselveiligheid

BRC Logo food safety

BRC British Retail Consortium

BRC staat voor British Consortium. Deze bracheorganisatie voor Britse supermarkten, heeft BRC Standard for ontwikkeld.
Meer informatie
fssc-22000 logo 2020

FSSC 22000 Food Safety Management Systems

staat voor Food Safety System 22 000 en is een internationaal erkende vorm van aantoonbare voedselveiligheid afgeleid van de .
Meer informatie
IFS LOGO Food safety

IFS International Featured Standards

IFS staat voor Featured Standards Food en vertoont een sterke gelijkenis met BRC Food. In IFS Food wordt er gewerkt met een ‘knock-out criteria'.
Meer informatie
TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'HACCP Hygiënecode' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: