De uitgangspunten van de vleeswaren CBL code

De hygiënecode van het CBL gebruikt als houdbaarheidstermijnen voor voorgesneden vleeswaren, NVWA richtlijnen, namelijk: 2 dagen bij 7°C of 3 dagen bij 4°C.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Uitgangspunt hygiënecode CBL

De huidige van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) gebruikt als houdbaarheidstermijnen voor in de winkel voorgesneden de /tijd combinaties die de NVWA daarvoor als richtlijn heeft opgegeven, namelijk: 2 dagen bij 7°C of 3 dagen bij 4°C. Dit betekent een belangrijke verkorting van de huidige bewaartermijnen zoals aangegeven in de vorige versie van de code en zoals gebruikelijk in de praktijk in de winkels. Afwijking (verlenging) van deze termijnen wordt alleen geaccepteerd als deze in voldoende mate zijn onderbouwd. Het CBL en de VNV hebben beiden aangegeven dat verlenging van de houdbaarheidstermijnen, zoals vermeld in de richtlijn, gewenst en in hun ogen verantwoord is.

Model TNO

Vanuit dit vertrekpunt heeft TNO voor de VNV een model ontwikkeld waarbij de van 5 soorten vleeswaren met verschillende Aw-waarden kan worden voorspeld. Indien u behoeft heeft aan de dit model adviseren wij u contact op te nemen met TNO. Ik denk dat de heel nuttig kan zijn. Conclusie is dat dat de houdbaarheid maximaal 10 dagen is bij 7°C en niet langer dan de THT op de bulk . Dit geldt in elk geval voor rookvlees. Voor met een hogere Aw-waarde dan 0,970 gelden nog verdere voorwaarden.


TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'De uitgangspunten van de vleeswaren CBL code' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer info over etikettering en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over etikettering en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de etikettering te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over etikettering en voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages Dag 4

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in etikettering en voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor etikettering. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden over etikettering.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


iMIS Updates nieuwsbrief

Wil jij ook de maandelijkse iMIS Food Update over etikettering ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Geef dan je gegevens door.