Wat is het uitgangspunt van de vleeswaren CBL code?

Het antwoord:

Dit is het uitgangspunt van de hygiënecode van het CBL:

De huidige hygiënecode van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) gebruikt als houdbaarheidstermijnen voor in de winkel voorgesneden vleeswaren de temperatuur/tijd combinaties die de NVWA daarvoor als richtlijn heeft opgegeven, namelijk: 2 dagen bij 7°C of 3 dagen bij 4°C. Dit betekent een belangrijke verkorting van de huidige bewaartermijnen zoals aangegeven in de vorige versie van de code en zoals gebruikelijk in de praktijk in de winkels. Afwijking (verlenging) van deze termijnen wordt alleen geaccepteerd als deze in voldoende mate zijn onderbouwd. Het CBL en de VNV hebben beiden aangegeven dat verlenging van de houdbaarheidstermijnen, zoals vermeld in de richtlijn, gewenst en in hun ogen verantwoord is.

Vanuit dit vertrekpunt heeft TNO voor de VNV een model ontwikkeld waarbij de houdbaarheid van 5 soorten vleeswaren met verschillende Aw-waarden kan worden voorspeld. Indien u behoeft heeft aan de dit model adviseren wij u contact op te nemen met TNO. Ik denk dat de informatie heel nuttig kan zijn. Conclusie is dat dat de houdbaarheid maximaal 10 dagen is bij 7°C en niet langer dan de THT op de bulk verpakking. Dit geldt in elk geval voor rookvlees. Voor producten met een hogere Aw-waarde dan 0,970 gelden nog verdere voorwaarden.

Disclaimer: Wij proberen onze antwoorden up-to-date te houden, maar wij kunnen dit niet garanderen aangezien de wetgeving dagelijks kan veranderen. Vandaar dat wij u aanraden om (bij twijfel) altijd even contact met ons op te nemen.


Met iMIS Food stellen wij jou in staat om zelf voedselveiligheid te managen.

iMIS Food

Bekijk hier meer veel gestelde vragen omtrent controles en procedures: