Is er meer informatie over Halal keurmerken?

Halal staat voor dierlijke producten die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Halal producten kunnen worden herkend door een van de Halal keurmerken.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Halal

staan op van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en vleesproducten. Halal vlees en halal vleesproducten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken.

Omschrijving

Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd. Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die meestal onverdoofd geslacht worden, bij het aanroepen van Allah en zegenen door de Imam. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en niet bij bijvoorbeeld varken, kikkers, roofdieren, ratten, etc.

Dierenwelzijn

Er is discussie over het effect op dierenwelzijn van het onverdoofd . Voor ritueel slachten maakt de wet een uitzondering op het verplicht verdoven van dieren. Soms wordt echter wel een omkeerbare verdoving gegeven, bijvoorbeeld een elektrische schok.

Definitie Halal

Halal staat voor alles wat door de Koran als goed en rein kan worden gezien. Ook al het eten uit de zee, groenten, en alle dranken, behalve alcohol zijn voor moslims halal of rein. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten.

Halal keurmerken

Halal vlees en halal vleesproducten zijn te herkennen aan verschillende keurmerken. Vlees dat verkregen is door onverdoofd slachten, kun je niet altijd herkennen aan het etiket. Er bestaat hiervoor geen etiketteringsverplichting.

Voorbeelden

· Halal Correct

Uitgever: Stichting TQ HCC/Halal Correct www.halalcorrect.com

: Vereniging van imams in Nederland

· Halal Plus

Uitgever: Stichting TQ HCC/Halal Correct Certification, www.halalcorrect.com

Controle: Vereniging van imams in Nederland

· Halal Tayyib

Uitgever: Stichting Halal Voeding en Voedsel, www.halal.nl

Controle: Majlis Al Ifta

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Is er meer informatie over Halal keurmerken?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen: