Is gefermenteerde rijst toegestaan?

De laatste tijd ontvangen wij steeds vaker de vraag: Is gefermenteerde rijst toegestaan? En ook: Hoe kijkt de NVWA hier naar?

Hierbij het standpunt van de NVWA over gefermenteerde rijst:

Rode gefermenteerde rijst is enkel toegelaten als ingrediënt in voedingssupplementen. Enkel de volledige korrels, het poeder ervan en pasta-vorm mogen worden gebruikt.

Rode gefermenteerde rijst mag dus helemaal niet gebruikt worden als kleurstof in levensmiddelen dus ook niet vleesbereidingen en/of vleesproducten.

Volgens Verordening 1333/2008 is deze stof niet als kleurstof toegestaan (dwz staat niet op lijst toegestane kleurstoffen). Dus rode gefermenteerde rijst is geen additief. Dan is de  novel food Verordening van toepassing: volgens novel food catalogue is rode gefermenteerde rijst alleen toegestaan in voedingssupplementen en niet in ‘gewone’ levensmiddelen. Dit mag niet, tenzij het bedrijf overtuigend kan aantonen dat rode rijst ‘niet novel’ is.

Het is met behulp van de schimmel Monascus purpureus; gefermenteerde rijst met een rode kleur, ook wel bekend als Ang-kak en fermax. Gefermenteerde rijst wordt in Nederland beschouwd als een kleurgevend voedingsmiddel (vergelijkbaar met bijvoorbeeld bietensap).

Verschillende onderzoekers maken melding van de productie van het mycotoxine citrinine en daarom is voorzichtigheid geboden bij de toepassing in levensmiddelen.” Het gebruik van rode gefermenteerde rijst wordt beschouwd als een niet toegelaten Novel Food. Dit volgens de VO 258/1997.

Uw kruidenleverancier mag de rode gefermenteerde rijst dus niet verkopen als kleurstof om vlees te kleuren of opnemen in hun kruidenmix.

Sinds kort staat op de website van de NVWA veel informatie over de toepassing van additieven.

Disclaimer: Wij proberen onze antwoorden up-to-date te houden, maar wij kunnen dit niet garanderen aangezien de wetgeving dagelijks kan veranderen. Vandaar dat wij u aanraden om (bij twijfel) altijd even contact met ons op te nemen.


Met iMIS Food stellen wij jou in staat om zelf voedselveiligheid te managen.


gefermenteerde rijst

Bekijk hier meer veel gestelde vragen omtrent controles en procedures: