Is er een wetgeving over gefermenteerde rijst?

Voor het antwoorden van deze vraag is EU verordening 1333/2008 essentieel om te weten in welke instanties het gebruiken van gefermenteerde rijst toegestaan is.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Uitgebreide vraag

De laatste tijd ontvangen wij steeds vaker de vraag: Is gefermenteerde toegestaan? En ook: Hoe kijkt de NVWA hier naar?

Hierbij het standpunt van de NVWA over gefermenteerde rijst:

Rode gefermenteerde rijst is enkel toegelaten als ingrediënt in voedingssupplementen. Enkel de volledige korrels, het poeder ervan en pasta-vorm mogen worden gebruikt.

Rode gefermenteerde rijst mag dus helemaal niet gebruikt worden als kleurstof in levensmiddelen dus ook niet vleesbereidingen en/of vleesproducten.

Verordening 1333/2008

Volgens Verordening 1333/2008 is deze stof niet als kleurstof toegestaan (dwz staat niet op lijst toegestane kleurstoffen). Dus rode gefermenteerde rijst is geen additief. Dan is de  novel Verordening van toepassing: volgens novel food catalogue is rode gefermenteerde rijst alleen toegestaan in voedingssupplementen en niet in ‘gewone' levensmiddelen. Dit mag niet, tenzij het bedrijf overtuigend kan aantonen dat rode rijst ‘niet novel' is.

Monascus purpureus

Het is met behulp van de Monascus purpureus; gefermenteerde rijst met een rode kleur, ook wel bekend als Ang-kak en fermax. Gefermenteerde rijst wordt in Nederland beschouwd als een kleurgevend voedingsmiddel (vergelijkbaar met bijvoorbeeld bietensap).

Mycotoxine citrinine

Verschillende onderzoekers maken melding van de productie van het mycotoxine citrinine en daarom is voorzichtigheid geboden bij de toepassing in levensmiddelen.” Het gebruik van rode gefermenteerde rijst wordt beschouwd als een niet toegelaten Novel Food. Dit volgens de VO 258/1997.

Kruidenleverancier

Uw kruidenleverancier mag de rode gefermenteerde rijst dus niet verkopen als kleurstof om te kleuren of opnemen in hun kruidenmix.

Sinds kort staat op de website van de NVWA veel over de toepassing van .

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Is er een wetgeving over gefermenteerde rijst?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over wetgeving en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over wetgeving en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de wetgeving en te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over wetgeving en opleiding voedselveiligheid volgen.

Workshop: Realtime food safety compliance training Dag 5

Tijdens de workshop worden alle theorie en praktijkvoorbeelden toegepast, in een persoonlijke Food Safety Compliance Case. Na de workshop is er een diploma uitreiking en een netwerkborrel.

iMIS Food Portal Centrale voedselketen

iMIS Food bevat een managementsysteem voor alle operationele ketendata. Met iMIS Food Portal zijn alle iMIS Food systemen centraal toegankelijk in de keten.

iMIS Food Updates Software en Kennis

QAssurance verzorgt zowel de softwarematige als inhoudelijke vernieuwingen van iMIS Food. Deze vernieuwingen worden als iMIS Food Updates doorgevoerd.

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Maandelijkse iMIS update

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Vul dan dit formulier in.