Valt kippensoep met 3% kippenvlees onder punt 1.9 van de verordening?

Wordt een kippensoep (koelvers) met 3% kippenvlees of Bami Goreng (koelvers) met 3% kippenvlees nu een product wat onder punt 1.9 van de verordening valt en dus in 5 voud onderzocht moet worden op Salmonella? En hoe zit dit voor een kant en klare diepvriesmaaltijd met als onderdeel een gebakken kippenpoot?

Het antwoord:

Voor een antwoord op deze vraag gelden de definities van Ver. 853/2004 en Ver. 2073/2005 voor vleesbereiding, vleesproducten en kant-en-klare maaltijden. Deze definities zijn hieronder opgenomen:

Vleesproducten: verwerkte producten die zijn verkregen door verwerking van vlees of door verdere verwerking van zulke verwerkte producten, zodat op het snijvlak geconstateerd kan worden dat de kenmerken van vers vlees verdwenen zijn.

Vleesbereidingen: vers vlees, met inbegrip van vlees dat in kleine stukken is gehakt, waaraan levensmiddelen, kruiderijen of additieven zijn toegevoegd of dat een verwerking heeft ondergaan die niet volstaat om de inwendige spierweefselstructuur van het vlees te veranderen en daardoor de kenmerken van vers vlees te doen verdwijnen.

“kant-en-klare levensmiddelen”: levensmiddelen die door de producent of de fabrikant bedoeld zijn om rechtstreeks door de mens te worden geconsumeerd, zonder dat verhitting of een andere bewerking nodig is om relevante micro-organismen te elimineren of tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen;

De producten die jij noemt vallen dus niet in de categorie 1,9 van de Vo 2073 en onderzoek van Salmonella in 5 voud is dus ook niet noodzakelijk in het kader van de Vo 2073. Uiteraard gelden wel de normen uit art. 4 van de WBBL (afw. Salmonella in 25g), maar dit is geen microbiologische criteria, maar een microbiologisch norm, en daarom niet gekoppeld aan een bepaalde bemonsteringschema. Voor deze producten is het voldoende om aan te tonen dat de hittebehandeling het Salmonella risico elimineert, het geen uiteraard middels validatie met regelmaat moet worden gecontroleerd. De producten die je noemt kunnen mogelijk wel worden aangemerkt als een kant- en -klaar maaltijd (zie de definities) en daarmee vallen onder de categorie 1.2 of 1.3 van de Vo 2073.

Disclaimer: Wij proberen onze antwoorden up-to-date te houden, maar wij kunnen dit niet garanderen aangezien de wetgeving dagelijks kan veranderen. Vandaar dat wij u aanraden om (bij twijfel) altijd even contact met ons op te nemen.


Met iMIS Food stellen wij jou in staat om zelf voedselveiligheid te managen.

iMIS Food

Bekijk hier meer veel gestelde vragen omtrent controles en procedures: