Informatie over kippensoep met 3% kippenvlees

Om de volgende vraag te beantwoorden, wordt de casus vergeleken met de product definities uit de volgende verordeningen, de EU 853/2004 en de EU 2073/2005.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Uitgebreide vraag kippensoep en kippenvlees

Wordt een kippensoep (koelvers) met 3% of Bami Goreng (koelvers) met 3% kippenvlees nu een wat onder punt 1.9 van de verordening valt en dus in 5 voud onderzocht moet worden op ? En hoe zit dit voor een kant en klare diepvriesmaaltijd met als onderdeel een gebakken kippenpoot?

Definities

Voor een antwoord op deze vraag gelden de van Ver. 853/2004 en Ver. 2073/2005 voor vleesbereiding, vleesproducten en kant-en-klare maaltijden. Deze definities zijn hieronder opgenomen:

Vleesproducten

Vleesproducten: verwerkte die zijn verkregen door verwerking van of door verdere verwerking van zulke verwerkte producten, zodat op het snijvlak geconstateerd kan worden dat de kenmerken van vlees verdwenen zijn.

Vleesbereidingen

Vleesbereidingen: vers vlees, met inbegrip van vlees dat in kleine stukken is gehakt, waaraan levensmiddelen, kruiderijen of zijn toegevoegd of dat een verwerking heeft ondergaan die niet volstaat om de inwendige spierweefselstructuur van het vlees te veranderen en daardoor de kenmerken van vers vlees te doen verdwijnen.

Kant-en-klaar

“kant-en-klare levensmiddelen”: levensmiddelen die door de producent of de fabrikant bedoeld zijn om rechtstreeks door de mens te worden geconsumeerd, zonder dat verhitting of een andere bewerking nodig is om relevante te elimineren of tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen;

Toepassing definties

De producten die jij noemt vallen dus niet in de categorie 1,9 van de Vo 2073 en onderzoek van Salmonella in 5 voud is dus ook niet noodzakelijk in het kader van de Vo 2073. Uiteraard gelden wel de normen uit art. 4 van de WBBL (afw. Salmonella in 25g), maar dit is geen microbiologische criteria, maar een microbiologisch norm, en daarom niet gekoppeld aan een bepaalde bemonsteringschema. Voor deze producten is het voldoende om aan te tonen dat de hittebehandeling het Salmonella elimineert, het geen uiteraard middels validatie met regelmaat moet worden gecontroleerd. De producten die je noemt kunnen mogelijk wel worden aangemerkt als een kant- en -klaar maaltijd (zie de definities) en daarmee vallen onder de categorie 1.2 of 1.3 van de Vo 2073.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Informatie over kippensoep met 3% kippenvlees' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over wetgeving en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over wetgeving en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de wetgeving en te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over wetgeving en opleiding voedselveiligheid volgen.

Workshop: Realtime food safety compliance training Dag 5

Tijdens de workshop worden alle theorie en praktijkvoorbeelden toegepast, in een persoonlijke Food Safety Compliance Case. Na de workshop is er een diploma uitreiking en een netwerkborrel.

iMIS Food Portal Centrale voedselketen

iMIS Food bevat een managementsysteem voor alle operationele ketendata. Met iMIS Food Portal zijn alle iMIS Food systemen centraal toegankelijk in de keten.

iMIS Food Updates Software en Kennis

QAssurance verzorgt zowel de softwarematige als inhoudelijke vernieuwingen van iMIS Food. Deze vernieuwingen worden als iMIS Food Updates doorgevoerd.

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Maandelijkse updates

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Vul dan dit formulier in.