Frituurolie: Is er een andere meetmethode?

Deze pagina zal de volgende vraag beantwoorden; Weten jullie een andere of alternatieve meetmethode voor frituurolie, die wel geaccepteerd wordt door de NVWA?

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Achtergrond informatie meetmethode frituurolie

frituurolie meetmethode: De NVWA accepteert de FFA bepaling ter attentie van veroudering niet bij een klant van mij. ( sticks ) methode polaire delen dipolymere di glyceride wordt nu gebruikt maar meters FOM 310 Ebro zijn zeer gevoelig en geven veel storingen. Veroudering van palm en zonnebloemolie.

Het antwoord

Het is niet aan de NVWA om te bepalen of een methode van meten geaccepteerd wordt of niet. Wel moet een bedrijf in het kader van HACCP ( Point) aantonen, dat de gebruikte methode leidt tot betrouwbare beheersing van het voor de volksgezondheid. Het gebruik van de EBRO meter of sticks maakt daarbij niets uit. Wat wel speelt is dat het werkelijke risico van frituren de vorming van DPTG is en niet de vorming van vrije vetzuren of polaire . Dit zijn indirecte metingen, die moeten aangeven hoe het gesteld is met de voedselveiligheid van de gebruikte olie. Als je zo'n indirecte methode gebruikt moet je dus de methode valideren. Dat doe je door één of meerdere keren per jaar een monster olie te laten onderzoeken op dipolymere di glyceride (DPTG). Het liefst van een monster dat een relatief hoog gehalte heeft aan vrije vetzuren of polaire deeltjes. Als zo'n uitbijter na onderzoek op dipolymere di glyceride DPTG toch veel lager is dan de wettelijke eis van 16% kan je stellen dat de gebruikte methode betrouwbaar is. Dat geldt alleen voor een proces wat altijd hetzelfde is. Fritureren van hetzelfde gedurende een bepaalde tijd. Als er in een cafetaria van alles door elkaar gefrituurd wordt, is zelfs deze methode onbetrouwbaar. Vis leidt bijvoorbeeld veel sneller tot DPTG vorming dan patat. Het toverwoord is dus valideren, waarbij je een verband legt tussen de vorming van vrije vetzuren of polaire deeltjes en de vorming van DPTG.


TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Frituurolie: Is er een andere meetmethode?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over HACCP en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over HACCP en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om HACCP te managen en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over HACCP en voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages Dag 4

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in HACCP en voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor HACCP en voedselveilighied, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor HACCP. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Maandelijkse updates

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen met info over HACCP en uitgenodigd worden voor onze events? Schrijf je in.