Is er een andere meetmethode voor frituurolie?

Weten jullie een andere meetmethode voor frituurolie, die wel geaccepteerd wordt door de NVWA?

De NVWA accepteert de FFA bepaling t.a.v. veroudering olie niet bij een klant van me. ( sticks ) DPTG methode polaire delen dipolymere di glyceride wordt nu gebruikt maar meters FOM 310 Ebro zijn zeer gevoelig en geven veel storingen. Veroudering van palm en zonnebloemolie.

Het antwoord:

Het is niet aan de NVWA om te bepalen of een methode van meten geaccepteerd wordt of niet. Wel moet een bedrijf in het kader van HACCP aantonen, dat de gebruikte methode leidt tot betrouwbare beheersing van het risico voor de volksgezondheid. Het gebruik van de EBRO meter of sticks maakt daarbij niets uit. Wat wel speelt is dat het werkelijke risico van frituren de vorming van DPTG is en niet de vorming van vrije vetzuren of polaire stoffen. Dit zijn indirecte metingen, die moeten aangeven hoe het gesteld is met de voedselveiligheid van de gebruikte olie. Als je zo’n indirecte methode gebruikt moet je dus de methode valideren. Dat doe je door één of meerdere keren per jaar een monster olie te laten onderzoeken op DPTG. Het liefst van een monster dat een relatief hoog gehalte heeft aan vrije vetzuren of polaire deeltjes. Als zo’n uitbijter na onderzoek op DPTG toch veel lager is dan de wettelijke eis van 16% kan je stellen dat de gebruikte methode betrouwbaar is. Dat geldt alleen voor een proces wat altijd hetzelfde is. Fritueren van hetzelfde product gedurende een bepaalde tijd. Als er in een cafetaria van alles door elkaar gefrituurd wordt, is zelfs deze methode onbetrouwbaar. Vis leidt bijvoorbeeld veel sneller tot DPTG vorming dan patat. Het toverwoord is dus valideren, waarbij je een verband legt tussen de vorming van vrije vetzuren of polaire deeltjes en de vorming van DPTG.

Disclaimer: Wij proberen onze antwoorden up-to-date te houden, maar wij kunnen dit niet garanderen aangezien de wetgeving dagelijks kan veranderen. Vandaar dat wij u aanraden om (bij twijfel) altijd even contact met ons op te nemen.


Met iMIS Food stellen wij jou in staat om zelf voedselveiligheid te managen.

iMIS Food

Bekijk hier meer veel gestelde vragen omtrent controles en procedures: