DPTG : Zijn di-en polymere triglyceriden schadelijk?

De huidige pagina zal beschrijven hoe schadelijkheid de stof DPTG is. Volgens de wettelijke normen, is een % van DPTG 16% beschouwd als schadelijk.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

DPTG

Di- en polymere triglyceriden () zijn die als schadelijk worden beschouwd bij een gehalte hoger dan 16%. Dit is een wettelijke norm. Deze ontstaan bij het frituren van door chemische reacties in de . De snelheid van het ontstaan van deze stoffen is afhankelijk van vele oorzaken, zoals de van de olie, maar vooral ook van het wat gefrituurd wordt. Bij alleen patat/ friet gaat het langzaam, maar bij het bakken van vis gaat dit erg hard. Na 4 uur vis bakken kan de 16% al gehaald worden.

Het meten van DPTG

Het meten van DPTG is lastig en ook duurder. Vandaar dat men vaak kiest voor gemakkelijke methoden om vast te stellen of de van de olie achteruit gaat, want er vinden nog meer reacties plaats in die olie. Zo ontstaan vrije vetzuren, maar ook polaire stoffen, die beiden gemakkelijk te meten zijn. Maar het is wel een indirecte manier op het ontstaan van DPTG.

Verband zijn tussen de gemeten hoeveelheid Polaire stoffen

Er moet daarom een verband zijn tussen de gemeten hoeveelheid Polaire stoffen cq vrije vetzuren en de vorming van DPTG. Dit kan door 1 of 2 keer per jaar een monster met een wat hoger gehalte aan vrije vetzuren of polaire stoffen te laten onderzoeken op het echte gehalte aan DPTG. Als die dik beneden de 16% blijft, weet je dat je indirecte methode goed werkt.


TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'DPTG : Zijn di-en polymere triglyceriden schadelijk?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over HACCP en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over HACCP en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om HACCP te managen en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over HACCP en voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages Dag 4

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in HACCP en voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor HACCP en voedselveilighied, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor HACCP. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


iMIS Updates ontvangen?

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen met info over HACCP en uitgenodigd worden voor onze events? Schrijf je in.