Wat zijn de normen voor malachietgroen in vis?

In deze pagina wordt uitgelegd waar de normen van de chemische stof malachietgroen in vis op gebaseerd is. Met een uitleg over de MRL en MPRL voor de stof.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Malachietgroen in vis

Malachietgroen is een triarylmethaan kleurstof. Het wordt o.a. gebruikt als parasiticide in de van vis en paling. Het wordt toegediend om een aantal aandoeningen veroorzaakt door schimmels, protozoa en wormen bij vissen en paling tegen te gaan (1) Daarnaast wordt het ook als textielkleurstof gebruikt.

Verordening 2377/1990

De normen zijn nog steeds gebaseerd op de Verordening 2377/1990.

In Verordening (EEG) nr. 2377/90 van de Raad staan de toegelaten geregistreerde diergeneesmiddelen met daarbij per diersoort Maximum Residue Levels (MRL's). Deze zijn gedefinieerd als “Alle farmacologisch werkzame substanties (werkzame bestanddelen, excipientia of afbraakstoffen) en de metabolieten daarvan, die overblijven in levensmiddelen die worden verkregen van dieren waaraan het bewuste geneesmiddel voor diergeneeskundig gebruik is toegediend”.

De Commissie

In Beschikking 2002/657/EG van de Commissie (6.2) zijn minimale prestatiekenmerken (MRPL's) opgenomen voor analysemethoden voor de bepaling van stoffen waarvoor een nultorelantie geldt. Op grond van Beschikking 2005/34/EG van de Commissie (6.3) worden deze MRPL's gebruikt als actie-grens om te voorkomen dat met een hoger gehalte in de handel worden gebracht.

MRL & MPRL

Voor malachietgroen is geen MRL vastgesteld. Deze groene stof wordt in vis snel omgezet in het kleurloze leucomalachietgroen. Voor de som van malachietgroen en leucomalachietgroen in van aquacultuurproducten is de MPRL vastgesteld op 2 µg/kg (Beschikking 2004/25/EG)

Malachietgroen in voeding

Malachietgroen is een kleurstof die zowel carcinogeen als genotoxisch is (d.w.z. schadelijk voor het DNA). Het wordt wereldwijd gebruikt voor therapeutische behandeling in de aquacultuur, maar is in de EU niet toegestaan voor gebruik bij voedselproducerende dieren.

Het panel voor contaminanten in de voedselketen van de EFSA heeft de 's voor de consument van malachietgroen in levensmiddelen, met name in vis, visproducten en , beoordeeld. De Europese Commissie heeft de EFSA specifiek gevraagd om te beoordelen of een referentiewaarde van 2 microgram (μg) malachietgroen per kilogram levensmiddel de volksgezondheid voldoende zou beschermen. De deskundigen van de EFSA kwamen tot de conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat blootstelling aan levensmiddelen die tot 2 μg/kg met malachietgroen verontreinigd zijn, een gezondheidsprobleem zou vormen.

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2016.4530

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Wat zijn de normen voor malachietgroen in vis?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over wetgeving en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over wetgeving en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de wetgeving en te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over wetgeving en opleiding voedselveiligheid volgen.

Workshop: Realtime food safety compliance training Dag 5

Tijdens de workshop worden alle theorie en praktijkvoorbeelden toegepast, in een persoonlijke Food Safety Compliance Case. Na de workshop is er een diploma uitreiking en een netwerkborrel.

iMIS Food Portal Centrale voedselketen

iMIS Food bevat een managementsysteem voor alle operationele ketendata. Met iMIS Food Portal zijn alle iMIS Food systemen centraal toegankelijk in de keten.

iMIS Food Updates Software en Kennis

QAssurance verzorgt zowel de softwarematige als inhoudelijke vernieuwingen van iMIS Food. Deze vernieuwingen worden als iMIS Food Updates doorgevoerd.

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


iMIS Updates nieuwsbrief

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Vul dan dit formulier in.