Wanneer moet een allergeen gedeclareerd worden?

De volgende pagina beschrijft, wanneer een 'allergeen' gedeclareerd moet worden op het etiket of label, om de veiligheid van de consumenten te waarborgen.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Declaratie allergeen

Wanneer een gedeclareerd dient te worden, kan op basis van onderstaande informatie worden bepaald.

Allergens present in the , either by design or by potential manufacturing cross contact, shall be declared. The declaration shall be on the label for consumer products, and on the label or the accompanying for products intended for further Processing. Products shall be protected from unintended cross contact by cleaning and line changeove practices and/or Product sequencing.

NOTE Manufacturing cross con tact may arise from either:

a) traces of product from the previous production run which cannot be adequately cleaned from the product line due to technical limitations

b) when contact is likely to occur in the normal manufacturing process, with products or ingredients that are produced on separate lines, or in the same or adjacent Processing areas.

Rework containing allergen(s) shall be used only:

a) in products which contain the same allergen(s) by design; or
b) through a process which is demonstrated to remove or destroy the allergenic material.

NOTE 1 For general rework requirement see Clause 14.
NOTE 2  handling employees should receive specific training in allergen awareness and associated

Meer allergeen informatie

Allergenen Verenigde staten

Voedselallergieën en andere soorten voedselovergevoeligheid treffen miljoenen Amerikanen en hun families. Voedselallergieën treden op wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op bepaalde in voedsel. Voedselallergische reacties variëren in ernst van milde met netelroos en zwelling van de lippen tot ernstige, levensbedreigende symptomen, vaak anafylaxie genoemd, die fatale ademhalingsproblemen en shock kunnen veroorzaken. Hoewel veelbelovende - en therapeutische strategieën worden ontwikkeld, kunnen voedselallergieën momenteel niet worden genezen. Vroege herkenning en leren omgaan met voedselallergieën, inclusief welke voedingsmiddelen te vermijden, zijn belangrijke maatregelen om ernstige gevolgen voor de gezondheid te voorkomen.

Om mensen met voedselallergieën en andere voedselovergevoeligheden te beschermen, handhaaft de FDA voorschriften die bedrijven verplichten om ingrediënten op verpakte voedingsmiddelen en dranken te vermelden. Voor bepaalde voedingsmiddelen of stoffen die ën of andere overgevoeligheidsreacties veroorzaken, zijn er meer specifieke etiketteringsvereisten.

Allergenen Europa

EFSA heeft haar wetenschappelijk over voedselallergenen bijgewerkt. In het wetenschappelijk advies van de EFSA wordt uitvoerig ingegaan op alle allergene producten en stoffen waarvan de aanwezigheid in levensmiddelen overeenkomstig de EU-wetgeving op de etikettering moet worden vermeld. Deze omvatten granen die bevatten, , eieren, noten, 's, sojabonen, vis, , weekdieren, , , , en sulfieten.

Het advies is gebaseerd op een van alle gepubliceerde gegevens over de prevalentie  van voedselallergieën in . Voor elk voedingsproduct of elke stof op de EU-lijst van allergenen wordt informatie gegeven over:

  1. de prevalentie van allergieën in niet-geselecteerde populaties;
  2. eiwitten geïdentificeerd als voedselallergenen;
  3. kruisreactiviteit;
  4. de effecten van voedselverwerking op de allergeniciteit  van het voedingsmiddel of  ingrediënt;
  5. methoden voor het detecteren van allergenen en allergene levensmiddelen, met inbegrip van massaspectrometrie en DNA-methoden,  alsmede de meer gebruikelijke immunologische benadering;
  6. doses waarvan is waargenomen dat ze bijwerkingen veroorzaken bij gevoelige personen.
TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Wanneer moet een allergeen gedeclareerd worden?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer info over etikettering en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over etikettering en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de etikettering te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over etikettering en voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages Dag 4

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in etikettering en voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor etikettering. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden over etikettering.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Maandelijkse updates

Wil jij ook de maandelijkse iMIS Food Update over etikettering ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Geef dan je gegevens door.