Wetgeving : land van herkomst en of oorsprong

De volgende passage legt uit wanneer de term, 'land van herkomst' gebruikt moeten worden en in welke instanties de term 'land van oorsprong' op de verpakking.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Land van oorsprong/Plaats van herkomst

De vermelding van het land van oorsprong (land waar de ingrediënten (planten en dieren) zijn geteeld/opgegroeid) of de plaats van herkomst (plaats waar het levensmiddel is gemaakt/gefabriceerd) is vereist wanneer de afwezigheid daarvan de consumenten zou kunnen misleiden.

Gebruikelijke aanduidingen

In de productnaam van en bakkerswaren wordt regelmatig verwezen naar een plaats of regio. Voorbeelden zijn: Zaanse snijder, Turks brood, Fries Roggebrood, Drentse Stoet, Brabantse eierkoeken, Goudse stroopwafels, Limburgse vlaaien, Zeeuwse bolussen, Friese duimpjes, Bossche bollen, Groninger koek enzovoort. Vaak worden de bewuste niet in de betreffende plaats of regio gemaakt, maar is sprake is van gebruikelijke aanduidingen die verwijzen naar een traditie, smaak of receptuur. Er is nog discussie over de vraag of de consument dan mogelijk wordt misleid. Vanaf 13 december 2014 zou daarom misschien een extra vermelding nodig zijn om de consument er op te wijzen dat sprake is van een typeaanduiding of van een verwijzing naar een bepaalde receptuur. De Europese Commissie komt uiterlijk in december 2013 met een voorstel hierover.

Primaire ingrediënten

Als de plaats/land van herkomst wordt vermeld en de zogenaamde primaire ingrediënten (ingrediënten die meer dan 50% van het levensmiddel uitmaken) komen uit een ander land of andere plaats, dan moet de consument hierover geïnformeerd worden. De Europese Commissie maakt uiterlijk 13 december 2013 bekend hoe hier precies invulling aan moet worden gegeven.

Voorverpakt vers vlees (gekoeld of bevroren)

Voor voorverpakt was herkomstvermelding al verplicht. Deze verplichting wordt uiterlijk op 13 december 2014 uitgebreid met een aantal nieuwe vleessoorten, namelijk van varkens, schapen, geiten en pluimvee.


TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Wetgeving : land van herkomst en of oorsprong' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over wetgeving en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over wetgeving en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de wetgeving en te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over wetgeving en opleiding voedselveiligheid volgen.

Workshop: Realtime food safety compliance training Dag 5

Tijdens de workshop worden alle theorie en praktijkvoorbeelden toegepast, in een persoonlijke Food Safety Compliance Case. Na de workshop is er een diploma uitreiking en een netwerkborrel.

iMIS Food Portal Centrale voedselketen

iMIS Food bevat een managementsysteem voor alle operationele ketendata. Met iMIS Food Portal zijn alle iMIS Food systemen centraal toegankelijk in de keten.

iMIS Food Updates Software en Kennis

QAssurance verzorgt zowel de softwarematige als inhoudelijke vernieuwingen van iMIS Food. Deze vernieuwingen worden als iMIS Food Updates doorgevoerd.

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Updates over voedselveiligheid

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Vul dan dit formulier in.