Wanneer is het land van herkomst en wanneer land van oorsprong?

Het antwoord:

Land van oorsprong/Plaats van herkomst

De vermelding van het land van oorsprong (land waar de ingrediënten (planten en dieren) zijn geteeld/opgegroeid) of de plaats van herkomst (plaats waar het levensmiddel is gemaakt/gefabriceerd) is vereist wanneer de afwezigheid daarvan de consumenten zou kunnen misleiden.

Gebruikelijke aanduidingen

In de productnaam van brood en bakkerswaren wordt regelmatig verwezen naar een plaats of regio. Voorbeelden zijn: Zaanse snijder, Turks brood, Fries Roggebrood, Drentse Stoet, Brabantse eierkoeken, Goudse stroopwafels, Limburgse vlaaien, Zeeuwse bolussen, Friese duimpjes, Bossche bollen, Groninger koek enzovoort. Vaak worden de bewuste producten niet in de betreffende plaats of regio gemaakt, maar is sprake is van gebruikelijke aanduidingen die verwijzen naar een traditie, smaak of receptuur. Er is nog discussie over de vraag of de consument dan mogelijk wordt misleid. Vanaf 13 december 2014 zou daarom misschien een extra vermelding nodig zijn om de consument er op te wijzen dat sprake is van een typeaanduiding of van een verwijzing naar een bepaalde receptuur. De Europese Commissie komt uiterlijk in december 2013 met een voorstel hierover.

Primaire ingrediënten

Als de plaats/land van herkomst wordt vermeld en de zogenaamde primaire ingrediënten (ingrediënten die meer dan 50% van het levensmiddel uitmaken) komen uit een ander land of andere plaats, dan moet de consument hierover geïnformeerd worden. De Europese Commissie maakt uiterlijk 13 december 2013 bekend hoe hier precies invulling aan moet worden gegeven.

Voorverpakt vers vlees (gekoeld of bevroren)

Voor voorverpakt rundvlees was herkomstvermelding al verplicht. Deze verplichting wordt uiterlijk op 13 december 2014 uitgebreid met een aantal nieuwe vleessoorten, namelijk vlees van varkens, schapen, geiten en pluimvee.

Disclaimer: Wij proberen onze antwoorden up-to-date te houden, maar wij kunnen dit niet garanderen aangezien de wetgeving dagelijks kan veranderen. Vandaar dat wij u aanraden om (bij twijfel) altijd even contact met ons op te nemen.


Met iMIS Food stellen wij jou in staat om zelf voedselveiligheid te managen.

iMIS Food

Bekijk hier meer veel gestelde vragen omtrent controles en procedures: