Moet een hobbyproducent een erkenning hebben?

Deze pagina omschrijft het wettelijke aspect, verordeningen, voor het hebben van een erkenning voor een de hobbyproducent voor levensmiddelenproducten.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Achtergrondinformatie hobbyproducent

hobbyproducent;

De belangrijkste hierbij zijn de onderstaande definitiefs uit de Verordening EU 178-2002 over :

7. „detailhandel”: het hanteren en/of verwerken van levensmiddelen en het opslaan daarvan op de plaats van verkoop of levering aan de eindverbruiker, inclusief distributieterminals, cateringdiensten, bedrijfskantines, institutionele maaltijdvoorziening, restaurants en andere soortgelijke diensten voor voedselvoorziening, winkels, distributiecentra voor supermarkten en groothandelsbedrijven;

Verordening EU 853-2004

Vervolgens gaan we naar de Verordening EU 853-2004:

5.

a) Tenzij uitdrukkelijk anders bepaald, is deze verordening niet van toepassing op de detailhandel.

b) Deze verordening is wel van toepassing op de kleinhandel wanneer handelingen worden verricht met het oog op de levering van van dierlijke oorsprong aan andere detailhandelszaken, tenzij:

i) de handelingen uitsluitend bestaan in of transport, in welk geval niettemin de specifieke temperatuurvoorschriften van bijlage III van toepassing zijn,

of

Producten van dierlijke oorsprong hobbyproducent

ii) de producten van dierlijke oorsprong door de detailhandelszaak alleen aan andere detailhandelszaken worden geleverd, en die levering overeenkomstig het nationale recht een marginale, plaatselijke en beperkte activiteit is.

Dus de Verordening 853-2004 is niet van toepassing op de hobbyproducent, behalve de temperatuureisen. En dus hoeft hij geen te hebben.

Verordening 852-2004

Dan houden we alleen de eisen over uit de Verordening 852-2004 met name de artikelen 4 en 5. Dat zijn inrichtingseisen en HACCP. Het is wel van belang dat de waarin hij de producten opslaat voldoet aan de inrichtingseisen. Want dan wordt dat de bedrijfsruimte. De bedrijfsruimte moet verder aan de voldoen, zoals bouwkundige en hygiënische eisen zoals beschreven in de Bijlage 2 van Verordening EU 852-2004. In deze zelfde Verordening is ook artikel 5 over HACCP essentieel. Dit kan ondervangen worden met de voor de slagerij. Deze is te bestellen op deze plek:

KNS

KNS-leden krijgen de nieuwe Hygiënecode voor het Slagersbedrijf 2010 gratis aangeboden als onderdeel van het KNS-lidmaatschap. Niet-leden kunnen de hygiënecode vanaf 15 januari tegen betaling van € 65 exclusief btw bestellen via www.knsnet.nl.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Moet een hobbyproducent een erkenning hebben?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over wetgeving en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over wetgeving en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de wetgeving en te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over wetgeving en opleiding voedselveiligheid volgen.

Workshop: Realtime food safety compliance training Dag 5

Tijdens de workshop worden alle theorie en praktijkvoorbeelden toegepast, in een persoonlijke Food Safety Compliance Case. Na de workshop is er een diploma uitreiking en een netwerkborrel.

iMIS Food Portal Centrale voedselketen

iMIS Food bevat een managementsysteem voor alle operationele ketendata. Met iMIS Food Portal zijn alle iMIS Food systemen centraal toegankelijk in de keten.

iMIS Food Updates Software en Kennis

QAssurance verzorgt zowel de softwarematige als inhoudelijke vernieuwingen van iMIS Food. Deze vernieuwingen worden als iMIS Food Updates doorgevoerd.

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Maandelijkse iMIS update

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Vul dan dit formulier in.