Wat is de controle productvreemde bestanddelen?

Voor het voorkomen van productvreemde bestanddelen (fysische gevaren), voert men een controle ronde uit en zijn er acties wanneer een afwijking wordt vernomen.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Controle productvreemde bestanddelen houdt het volgende in:

Controleren of productvreemde bestanddelen in terecht kunnen komen.

Definitie controle productvreemde bestanddelen

Productvreemde bestanddelen kunnen zijn:

Uitvoering controle productvreemde bestanddelen

Productvreemde bestanddelen kunnen op diverse manieren in het terecht komen. Om dit te voorkomen is het van belang om naar de staat van de objecten te kijken en te beoordelen of er een mogelijk is op besmettingen richting het product. Bijvoorbeeld door een breuk of loszittende onderdelen.

Via de rondes wordt de kans op een mogelijke beoordeeld.

Acties bij afwijkingen tijdens controle productvreemde bestanddelen

Wanneer een object niet goed is dient direct actie ondernomen te worden om besmetting richting het product te voorkomen.

  • De eerste stap is altijd het blokkeren van het object.
  • Beoordeel of het object gemaakt kan worden, zo ja voer direct de reparatie uit.
  • Indien herstel niet mogelijk is dient het object verwijderd/vervangen te worden.
  • Voer eventuele noodreparaties uit. En wel zo dat besmetting richting het product niet meer kan optreden.
  • Herleid de oorzaak zodat, afhankelijk van de oorzaak, maatregelen genomen kunnen worden.
  • Instructie .
  • Wijzigen onderhoudsfrequentie.

Fysische gevaren algemeen

Fysische zijn vreemde materialen die onopzettelijk in voedselproducten worden gebracht (bv. metaalfragmenten in gemalen ) of natuurlijk voorkomende voorwerpen (bv. graten in vis) die gevaarlijk zijn voor de consument. Een levensmiddel kan in elk stadium van de productie door een fysisch worden verontreinigd. Levensmiddelenverwerkers moeten de nodige maatregelen nemen om in levensmiddelen te voorkomen.

Meer voorbeelden

Fysieke gevaren zijn meestal het gevolg van toevallige besmetting en/of matige voedselverwerkingspraktijken. Voorbeelden zijn glassplinters, menselijk haar, nagels, kunstnagels, nagellak, stukjes juweel, metaalfragmenten van versleten of afgebrokkeld keukengerei, vuil, stenen, tandenstokers met franje.

HACCP

Voedselverwerkers moeten vaststellen om fysieke gevaren te beheersen en vervolgens, tijdens de gevarenanalyse die deel uitmaakt van de ontwikkeling van een HACCP-plan, bepalen of de ernst en de frequentie van het optreden al dan niet de invoering van een op dat punt vereisen.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Wat is de controle productvreemde bestanddelen?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over HACCP en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over HACCP en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om HACCP te managen en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over HACCP en voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages Dag 4

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in HACCP en voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor HACCP en voedselveilighied, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor HACCP. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Updates over voedselveiligheid

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen met info over HACCP en uitgenodigd worden voor onze events? Schrijf je in.