De status van 'Infoblad 65' volgens de NVWA

Infoblad 65 heeft de status van een normaal infoblad (gepubliceerd op de website, ter ondersteuning van bedrijven, geen wetgeving, richting gevend).

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Infoblad 65

heeft de status van een normaal infoblad (gepubliceerd op de website, ter ondersteuning van bedrijven, geen wetgeving, richting gevend). Nu is er (m.n. vanuit CBL, maar daardoor ook bij FNLI) behoorlijk veel weerstand tegen deze interpretatie over de verantwoordelijkheid die een bedrijf heeft bij de inkoop van “consumptie gerede” . Het is een poging om die verantwoordelijkheid te beschrijven, maar ik verwacht dat het infoblad in de huidige vorm nog wel zal veranderen. Het CBL is (vorige week in een overleg) gevraagd om een beter alternatief te maken als tegen voorstel. De essentie is, dat we de in de keten beter willen borgen. Voor productiebedrijven is er (grondstoffen) en voor handelsbedrijven willen ook meer waarborgen. De huidige situatie is (zoals CBL zelf zegt), dat zij geen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor niet- private . Wij vragen dat ook handelsbedrijven de betrouwbaarheid van hun leveranciers nagaan. De discussie is nu hóe zij dat moeten doen. Wij stellen in infoblad 65 voor om dat te doen aan de hand van een grofmazige gevarenanalyse (productgroepen?). Maar ik kan me ook voorstellen dat men de leveranciers categoriseert (soort , aantal jaren al vaste leverancier, aantal/aard , effectiviteit van herstelacties, etc…). Wij willen dit beslist niet opblazen tot heel veel (administratief) werk, juist niet. Als een bedrijf bijvoorbeeld zou stellen dat men werkt met zoveel mogelijk vaste leveranciers, dat klachten geëvalueerd worden en dat indien nodig daarover afspraken gemaakt worden met die leveranciers, dan zijn we al een stap in de goede richting. Of als gesteld wordt dat nieuwe leveranciers altijd beoordeeld worden op bepaalde voedselveiligheidspunten, dan zijn we ook al een stuk verder.

Huidige status

Het huidige infoblad 65 is een uitwerking van een bestaande aanpak van een levensmiddelengroothandel, maar dat hoeft niet te betekenen dat het altijd zo moet. Met handelsgoederen moet je kunnen vertrouwen op de leverancier, zonder zelf al teveel te moeten analyseren. Maar zoals het CBL nu stelt: wij doen niets aan voedselveiligheid bij niet- private labels, kan niet volgens de verordening. Iedere schakel in de keten …..etc.

De discussie met de retailers is nog niet voorbij. Hopelijk komen ze zelf met een werkbaar alternatief en in dat geval mag het huidige infoblad 65 van tafel.


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'De status van 'Infoblad 65' volgens de NVWA' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over wetgeving en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over wetgeving en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de wetgeving en te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over wetgeving en opleiding voedselveiligheid volgen.

Workshop: Realtime food safety compliance training Dag 5| 27 januari 2023

Tijdens de workshop worden alle theorie en praktijkvoorbeelden toegepast, in een persoonlijke Food Safety Compliance Case. Na de workshop is er een diploma uitreiking en een netwerkborrel.

iMIS Food Portal Centrale voedselketen

iMIS Food bevat een managementsysteem voor alle operationele ketendata. Met iMIS Food Portal zijn alle iMIS Food systemen centraal toegankelijk in de keten.

iMIS Food Updates Software en Kennis

QAssurance verzorgt zowel de softwarematige als inhoudelijke vernieuwingen van iMIS Food. Deze vernieuwingen worden als iMIS Food Updates doorgevoerd.

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


iMIS Updates nieuwsbrief

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Vul dan dit formulier in.