Wat is de regelgeving voor lysine gebruiken?

De volgende vraag beantwoordt, wat de wettelijke regelingen zijn voor het gebruik van Lysine met de behulp van het de warenwetbesluit bereiding en behandeling.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Uitgebreide vraag

Het gebruik van Lysine

De vraag is of lysine wel gebruikt mag worden. Zie hiervoor de wettelijke regeling die in het algemeen geldt voor het toevoegen van aminozuren. In principe mag het niet, tenzij er wettelijk iets geregeld is dat het wel toestaat. Ik heb het niet kunnen vinden. Maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat. In veevoeder is het wel toegestaan. En in voedingssupplementen en bepaalde medicijnen. Dit is de tekst uit het warenwetbesluit:

Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen

Geldend op 16-04-2012

Artikel 10

  • 1. In eet- of drinkwaren mogen vitamines, fluor- en jodiumverbindingen, aminozurenof hun zouten niet aanwezig zijn, tenzij deze naar aard en hoeveelheid van nature aanwezig zijn in die eet- of drinkwaren.  Het eerste lid is niet van toepassing ten aanzien van: a. verrijkte eet- of drinkwaren als bedoeld in het //wetten.overheid.nl/BWBR0008065/geldigheidsdatum_16-04-2012 Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen, voor wat betreft de aanwezigheid van vitamines;
  • 2. Het eerste lid is niet van toepassing ten aanzien van:
    • a. verrijkte eet- of drinkwaren als bedoeld in het Warenwetbesluit Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen , voor wat betreft de aanwezigheid van vitamines
    • b. eet- of drinkwaren waarvoor in enig wettelijk voorschrift anders is bepaald.

Mocht het wel gebruikt worden mag je het alleen declareren als “lysine”. Indien u producent bent van bijzondere voeding zoals , gelden er specifieke strengere eisen. Warenwetbesluit voor bijzondere voeding. Babyvoeding is 1 van de categorieën bijzondere voeding waarvoor specifieke regelgeving bestaat. Deze specifieke regelgeving staat beschreven in het Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding.

Deze wet stelt strenge eisen aan de samenstelling van de voeding, bijvoorbeeld over de hoeveelheid vitaminen, aminozuren en mineralen. In de wet staan bovendien maximum gehaltes gesteld aan verontreinigen, zoals bestrijdingsmiddelen. De wet stelt (aanvullende) eisen aan de verhandeling, aanduiding en vermelding van babyvoeding. De specifieke eisen vindt u in de bijlagen van de wet. Het Warenwetbesluit producten van bijzondere voeding legt de basis voor de regelgeving over babyvoeding. Nog meer over voedingssupplementen vindt u hier:

http://www.food-info.net/nl/ff/supplements.htm

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Wat is de regelgeving voor lysine gebruiken?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over wetgeving en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over wetgeving en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de wetgeving en te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over wetgeving en opleiding voedselveiligheid volgen.

Workshop: Realtime food safety compliance training Dag 5

Tijdens de workshop worden alle theorie en praktijkvoorbeelden toegepast, in een persoonlijke Food Safety Compliance Case. Na de workshop is er een diploma uitreiking en een netwerkborrel.

iMIS Food Portal Centrale voedselketen

iMIS Food bevat een managementsysteem voor alle operationele ketendata. Met iMIS Food Portal zijn alle iMIS Food systemen centraal toegankelijk in de keten.

iMIS Food Updates Software en Kennis

QAssurance verzorgt zowel de softwarematige als inhoudelijke vernieuwingen van iMIS Food. Deze vernieuwingen worden als iMIS Food Updates doorgevoerd.

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


iMIS Updates nieuwsbrief

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Vul dan dit formulier in.