Wat is de FSMA (Food Safety Modernization Act)?

De FDA's Food Safety Modernization Act (FSMA) is een van de bekendste wetten van de Verenigde Staten, met de focus op preventie van voedselveiligheidsissues.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp

Wat is FSMA?

De FDA’s Food Safety Modernization Act (FSMA) wordt de meest ingrijpende hervorming van de Amerikaanse voedselveiligheidswetten in meer dan 70 jaar genoemd. Het werd oorspronkelijk door president Obama ondertekend op 4 januari 2011, en in de jaren daarna heeft de FDA gewerkt aan de ontwikkeling van de definitieve regels. De focus van deze wet is een effectievere preventie van voedselveiligheidsproblemen in de Amerikaanse voedselvoorziening. De wet is van toepassing op zowel menselijke voeding als op voeding voor dieren, met inbegrip van huisdieren.

Wat is FSMA?

Volgens informatie van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) worden elk jaar 48 miljoen mensen in de VS ziek, worden 128.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen en sterven 3.000 mensen aan door voedsel overgedragen ziekten. Dat betekent dat 1 op de 6 mensen in de VS elke 12 maanden ziek wordt van besmet voedsel. Deze statistieken zijn belangrijk om in het oog te houden en aan te pakken aangezien de voedselvoorziening in de VS ook een enorme economische waarde vertegenwoordigt, met een bijdrage van bijna 1 biljoen dollar aan het nationale bruto binnenlands product (BBP) per jaar.

Fabrikanten spelen een belangrijke rol in het voorkomen van door voedsel overgedragen ziekten door middel van verantwoordelijkheden die zijn beschreven in de 2011 Food Safety Modernization Act (FSMA). De wet herzag de regelgeving inzake voedselproductie en gaf de Food and Drug Administration (FDA) meer bevoegdheden om toezicht te houden op de toeleveringsketens en deze te handhaven. De FSMA verlegt de focus van het reageren op door voedsel overgedragen ziekten naar het voorkomen ervan en is van invloed op bijna elk bedrijf dat zich bij de FDA moet registreren. Als u zich nog steeds afvraagt wat de gevolgen van de FSMA zijn voor uw productiebedrijf, hebben wij hieronder de meest gestelde vragen beantwoord: