HACCP gevarentabel: Ongedierte

Op deze pagina kunt u een specifieke gevarentabel vinden, op deze tabel staan links die u kunt betreden als u een iMIS licentie heeft, voor meer informatie.

Introductie

Wij beschikken over verschillende HACCP gevarentabellen. Hieronder zie je de HACCP gevarentabel die wij hebben samengesteld omtrent het onderwerp: . Aangezien deze tabel zeer uitgebreid is, raden wij aan om van onderstaande download gebruik te maken om de tabel goed te kunnen bekijken.

Tabel

DierSoortVoedingsmiddelAndere bronnenOpmerkingen
Kaasvlieg (Piophila casei L)InsectKaas, FaecesLarven kunnen schade aan darmwand veroorzaken.
Kaasmijt (Tyrogluphus siro L)MijtKaas, meel, graanproducten, gedroogd , vanillestokkenMatrassenKan exzeem veroorzaken. Koele, droge opslag is een belangrijke preventieve maatregel.
Vliegen (huisvlieg, vleesvlieg, fruitvlieg)Insect agrarisch product, vooral verse vis, vlees, Met maden besmet vlees/vis is niet geschikt voor consumptie.Vliegenlampen, horren, containers sluiten, , regelmatig schoonmaken.
SpekkeverInsectSpek, worst
Plodia interpunctella HbMotvlinderGedroogde groenten, vruchtenRupsen veroorzaken schade en verontreiniging.
Rupsen kunnen door verhitting worden gedood.
Cacaomot (Ephestia elutella Hb)MotvlinderGedroogde groenten en vruchten, cacao, , meelproductenSchade door uitwerpselen en knagen.Goede hygiëne en . Naden en kieren afkitten. Vliegenlampen. Kortwerende insecticiden
Stambonenkever (Acanthoscelides obtectus Say)coliGroeit in voorraad; herkenbaar aan donkere cirkelronde vlekjes op de bonen of cirkelronde gaatjes in bonen
DiverseVoorraadmottenPeulvruchten
Graankalander (Stiohilus granarius L)KeverGraan, bloemVermeerdert zich niet in bloem; oorzaak van besmetting is vaak besmet graan of besmette zakken.
Meelkever (tribolium-soorten)KeverBloemVermeerderen zich in bloem
Meelmot (Esphestia kuhniella Zell)MotRupsen, uitwerpselen of spinsels in meelVerstopping stortkokers; besmette zakken, partijenGoederen controleren. Machines, apparatuur, leidingen en ruimten regelmatig schoonmaken. zo laag mogelijk houden.
Meelmijt (Tyroglyphus farinae L.)MijtMeelproducten met vochtgehalte van 12-14%Snelle vermeerdering mogelijk; bloem krijgt muffe geur; hevige allergische reacties mogelijk. Preferen een hoge luchtvochtigheid. Kunnen zorgen voor allergische reacties en kwaliteitsverlies van productenHygiënisch werken en goede ventilatie.
KakkerlakkenInsectDiverse producten en grondstoffenZe houden zich op in warme ruimtes en leven vaak in groepen bij elkaar.Kakkerlakken kunnen besmet zijn met (pathogene) microben en mijten. Ze verspreiden smetstoffen via hun uitwerpselen en braaksel. Voedingsmiddelen die in contact zijn geweest met kakkerlakken zijn niet geschikt voor consumptie want ze verspreiden (besmettelijke) ziekten.naden en kieren dichten en regelmatig schoonmaken
KlandersInsectGraan, mais, , meel, bloem, vaste (zet)meelproducten zoals vermicelli, macaroni, erwten maar ook kastanjes, eikels, hondenbrood. Met name in silo en andere vormen van bulkverpakkingen.Leven ook in woonhuizen.Alleen de graanklander kan niet vliegen. De optimale leeftemperatuur voor de klanders in het algemeen is rond de 20 ° C en een relatieve luchtvochtigheid van 65-70%. Besmetting zorgt voor muffe producten en kwaliteitsverlies.naden en kieren dichten en regelmatig schoonmaken
Kevers en torrenInsectMeel, grutterswaren, , koekjes, macaroni, bonen, gedroogde vruchten, , etcOude productresten en producten die langdurig liggen opgeslagen.De optimale ontwikkelingstemperatuur is in het algemeen rond de 30-35 ° C en een relatieve luchtvochtigheid van 70-80%. Besmetting zorgt voor muffe, zure producten agv beschimmeling hierdoor product- en kwaliteitsverlies.naden en kieren dichten en regelmatig schoonmaken
MierenInsectAndere en zoetigheidMieren kunnen overbrengen. Ze zijn te vinden op warme plaatsen die moeilijk te bereiken zijn.naden en kieren dichten en regelmatig schoonmaken
PissebeddenInsectRottend planten materiaal, dierlijke resten en uitwerpselenKomen voor op vochtige plaatsen. Schadelijk als ze in grote getalen voorkomen in bijvoorbeeld tuinderijen. Vormen geen voor mens of dier.Rottend plantenmateriaal saneren. Drooghouden van kruipruimten. Naden en kieren dichten. Goede in en rond de gebouwen
OorwurmenInsectAlgen, schimmels, mossen, zachte bladeren, onrijpe zaden en fruitKomen vooral voor op zeer vochtige plaatsen. Richten schade aan in tuinbouw en bloementeeltRottend plantenmateriaal saneren. Drooghouden van kruipruimten. Naden en kieren dichten. Goede hygiene in en rond de gebouwen
SchimmelmijtInsectPlantaardige en soms dierlijke producten: graan producten, meel, diervoeder, gedroogd fruit, zolang het product maar door vocht is aangetastSnelle vermeerdering mogelijk; bloem krijgt muffe geur; hevige allergische reacties mogelijk. Preferen een hoge luchtvochtigheid. Kunnen zorgen voor allergische reacties en kwaliteitsverlies van productenHygiënisch werken en goede ventilatie.
WespenInsectVlees, fruit en zoete producten.Vliegenlampen, horren, containers sluiten, hygiëne, regelmatig schoonmaken.
Landgevogelte: vogels rond het gebouw en bedrijf (mus, spreeuw, duif)GevogelteDiverse producten en grondstoffen, afhankelijk van de vogelsoortOverbrengen van bijvoord Salmonella via uitwerpselen.Horren voor open ramen, containers sluiten, hygiëne, regelmatig schoonmaken.
Landgevogelte: vogels rond land en akkerbouw (kauw, kraai, roek)GevogelteDiverse producten en grondstoffen, afhankelijk van de vogelsoortZorgen voor overlast en tasten gewassen etc aan.
Watergevogelte (Eenden, meeuwen)GevogelteVis, vleesHouden zich op in waterrijke omgeving, bevuilen gewassen met uitwerpselen.Horren voor open ramen, containers sluiten, hygiëne, regelmatig schoonmaken, eieren rapen.
MuizenDe muis is een alleseter maar geeft de voorkeur aan granen, peulvruchten en zoetigheid.Brengen schade aan diverse materialen zoals electiciteitskabels. Ze kunnen waterschade, kortsluiting, machinestoring en brand veroorzken. Ze kunnen zwemmen, klimmen en door openingen van 6 mm. Ze kunnen ziekten (Paratyfus) en voedselvergiftiging (Salmonella) veroorzaken door uitwerpselen.Containers sluiten, hygiëne, regelmatig schoonmaken, muizenvallen plaatsen.
RattenKnaagdierenDe rat is een alleseterBrengen schade aan diverse materialen zoals electiciteitskabels. Ze kunnen waterschade, kortsluiting, machinestoring en brand veroorzken. Ze kunnen zwemmen, graven en klimmen. Ze kunnen ziekten (Paratyfus, ziekte van Weil) en voedselvergiftiging (Salmonella) veroorzaken door uitwerpselen. Bevinden zich graag in vochtige ruimtes.Containers sluiten, hygiëne, regelmatig schoonmaken, rattenvallen plaatsen.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'HACCP gevarentabel: Ongedierte' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over HACCP en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over HACCP en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om HACCP te managen en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over HACCP en voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages Dag 4

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in HACCP en voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor HACCP en voedselveilighied, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor HACCP. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Maandelijkse iMIS update

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen met info over HACCP en uitgenodigd worden voor onze events? Schrijf je in.