Hoe kan het probleem “Clostridium estertheticum” worden voorkomen?

Het antwoord:
Nog altijd kunnen er bolle verpakkingen bij vacuüm verpakt rundvlees ontstaan. Waarschijnlijk is dit een besmetting met Clostridium estertheticum. Hieronder een aantal adviezen over hoe dit probleem voorkomen kan worden.

1. Sla de geïnfecteerde verpakkingen op in een aparte ruimte en vooral niet in de productieruimten.

2. Maak de verpakkingen niet open. Door het openen van deze verpakkingen onder druk kunnen de sporen van Clostridium estertheticum wijd verspreid worden en de omgeving van de geopende zak verder besmetten. Deze sporen zijn moeilijk te vernietigen. Het kan worden verholpen met perchloorazijnzuur, maar dat blijft een gevaarlijke substantie, dus heeft niet de voorkeur. Het openen van bolle verpakkingen in de productieruimte is vragen om nog meer problemen, omdat er dan overal besmetting kan plaatsvinden. Als verpakkingen al geopend moeten worden, doe dat dan zodanig in een afgescheiden ruimte, dat er geen verdere besmetting kan optreden.

3. Eventueel kunt u overwegen het waterstofgas te laten analyseren via TNO, maar dat kan prijzig zijn, of via LeakControl. Zij kunnen redelijk eenvoudig met een speciaal apparaat detecteren (tot hele lage PPM waarden) of het gaat om een besmetting met Clostridium.

Disclaimer: Wij proberen onze antwoorden up-to-date te houden, maar wij kunnen dit niet garanderen aangezien de wetgeving dagelijks kan veranderen. Vandaar dat wij u aanraden om (bij twijfel) altijd even contact met ons op te nemen.


Met iMIS Food stellen wij jou in staat om zelf voedselveiligheid te managen.

iMIS Food

Bekijk hier meer veel gestelde vragen omtrent controles en procedures: