Vleesindustrie – Voedselveiligheid

Circa 96% van de Nederlandse consument eet één of meer keer per week vlees en besteedt daar zo’n 22% van de uitgaven aan voeding aan. De vleessector is met een aandeel van 18% in de totale agro-food export één van de grootste voedselexporteurs en vertegenwoordigt daarmee een uitvoerwaarde van € 8,6 miljard. Nederland telt op dit moment circa 300 Nederlandse vleesproducenten en voedselveiligheid is binnen de vleesindustrie een belangrijk thema, want vlees dient absoluut veilig te zijn voor consumptie. Op deze pagina lees wat de vleesindustrie typeert als het gaat op voedselveiligheid.

Voedselveiligheid in de vlees industrie

Het produceren van veilig vlees, is geen verdienste, waarmee een producent kan concurreren met een andere aanbieder, maar is een basisvereiste voor het in omloop kunnen brengen ervan. Omdat (vers) vlees een gevoelig product is, staat voor de Nederlandse vleessector het zorgen voor de veiligheid ervan hoog in het vaandel. Daarbij gaat het met name om het (laten) controleren van de bedrijfsprocessen en het geven van garanties.

Wat typeert de vlees industrie m.b.t. voedselveiligheid?
In 2013 zijn, met name in de vleesketen, een aantal grote voedselveiligheidsproblemen aan het licht gekomen die te maken hebben met de complexiteit van de voedselketen. Partijen grondstoffen worden meerdere malen verhandeld, versneden, gemengd of samengesteld. Hierdoor is het niet meer duidelijk waar de ingrediënten in het uiteindelijke consumenten- of veevoerproduct vandaan komen en wie er voor verantwoordelijk is. Een bekend probleem wat in de vlees industrie heeft gespeeld is de verkoop van paardenvlees als rundvlees. Fraude met voedsel misleidt de consument. Het kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid omdat niet bekend is wat precies in het product zit.

Als het gaat om voedselveiligheid in de vleessector dan wordt deze getypeerd door de volgende thema's:

Ziekteverwekkers
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Vlees bakken doodt de bacteriën.

Schadelijke stoffen: Bewerkt vlees en vleeswaren kunnen schadelijke stoffen bevatten die ontstaan doordat het vlees is geconserveerd door middel van roken, drogen, zouten of door toevoeging van conserveringsmiddelen. In verbrand vlees zitten PAK's. Er zijn onderzoeken waaruit aanwijzingen komen dat het regelmatig eten van verbrand vlees de kans op alvleesklier- of darmkanker verhoogt.

Dierziekten: Dieren kunnen dierziekten oplopen als BSE, TBC, mond- en klauwzeer en Q-koorts. Ze worden voor de slacht op deze ziekten gecontroleerd en zo nodig vernietigd. Vlees in de handel is daarom veilig.

Hormonen: Door vee kunstmatige of natuurlijke hormonen toe te dienen, kan de productie van vlees worden vergroot. De Europese Unie (EU) heeft dat verboden, omdat het toedienen van hormonen gezondheidsrisico’s kan hebben voor de consument. Ook mogen de met hormonen geproduceerde producten niet in de EU worden ingevoerd en verkocht.

Antibiotica: Varkens, kippen, kalkoenen of runderen kunnen antibiotica krijgen om infecties te bestrijden.

Eisen aan voedselveiligheid in de vleessector

Bedrijven die voedingsmiddelen maken, moeten zorgen dat deze veilig zijn. Consumenten mogen er niet ziek van worden. De Rijksoverheid controleert dat bedrijven een voedselveiligheidsplan opstellen en de regels voor voedselbereiding naleven.

Fraude met voedsel misleidt de consument. Het kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid omdat niet bekend is wat precies in het product zit. Er kunnen stoffen inzitten waar mensen allergisch voor zijn. Ook is niet bekend welke behandelingen een product mogelijk heeft ondergaan. Zo kan een dier een medicijn hebben gekregen dat gevaarlijk is voor de mens.

Voor het garanderen van de voedselveiligheid is het van belang de risico’s vast te stellen die spelen binnen jouw bedrijf. De implementatie en handhaving van voedselveiligheidssystemen zoals HACCP, BRC, FSSC 22000 en IFS eisen specifieke kennis. Door de toepassing hiervan beheers je zoveel mogelijk besmetting van bijvoorbeeld ziekmakende E. coli bacteriën.

Meer over de controle op voedselveiligheid in de vleessector lees je hier.

Binnen iMIS Food wordt er onderscheid gemaakt in verschillende productgroepen. De zes hoofd productgroepen hebben wij verder uitgewerkt. Op deze pagina hebben we de informatie omtrent de productgroep: Vlees, wild en gevogelte verzameld.

Connect to comply

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.

Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!

Lees hier meer over de andere branches waar iMIS Food wordt gebruikt:

Lees hier meer over de iMIS Food Productgroepen

Voedselveiligheid nieuws

Veelbelovende opkomende Afrikaanse landen voor de markt

Veelbelovende opkomende Afrikaanse landen voor de markt

In dit artikel lees je meer lezen over Afrikaanse opkomende landen en hun aantrekkelijkheid voor de markt.
Lees meer
Status van Food Safety certificering in Afrika

Status van Food Safety certificering in Afrika

In dit artikel lees je meer over de huidige status van de voedselveiligheidscertificering in Afrika en hoe iMIS Food Global de Food Safety verbetert.
Lees meer