Is het verplicht om bakjes met salades te etiketteren?

In verband met de vraag van een bedrijf over de etikettering van de consumentenverpakkingen die ze meegeven met hun barbecuepakketten.
Ik heb in het WEL gekeken en vind daar het volgende: art 1, punt 4 onder c:
“… onder een voorverpakt eetwaar wordt niet verstaan …. eetwaar die in het kader van verkoop aan huizen van particulieren, in de onderneming van de verkoper met het oog op de onmiddellijke verkoop aan particulieren zijn verpakt”.

Met ander woorden, men hoeft de bakjes met salade niet te etiketteren?

Het antwoord:

Het is wel verplicht om de bakjes salade te etiketteren omdat de salades (helaas) nog steeds voorverpakte producten zijn waardoor ze niet vallen onder het artikel 1 lid 4 b/c. Hieronder zijn lid b en c van artikel 1 lid 4 nog even opgenomen en toegelicht:

Artikel 1 lid 4 onder b betreft producten, die in een winkel op verzoek van de koper worden ingepakt. Bijvoorbeeld in een bakkerij waar koekjes in de vitrine liggen en waar een klant een pond besteld. Die gaan dan via de weegschaal in een zak en worden ongeëtiketteerd aan de klant overhandigd.

Artikel 1 lid 4 onder c betreft eigenlijk hetzelfde, alleen zijn dan de koekjes alvast afgewogen en in zakken gedaan. Als de klant dan die koekjes besteld staan ze afgewogen klaar. Het was een oude vuistregel dat er een voorraad mocht zijn voor 24 uur. Was de voorraad groter, moesten ze wel volledig geëtiketteerd zijn.

Disclaimer: Wij proberen onze antwoorden up-to-date te houden, maar wij kunnen dit niet garanderen aangezien de wetgeving dagelijks kan veranderen. Vandaar dat wij u aanraden om (bij twijfel) altijd even contact met ons op te nemen.


Met iMIS Food stellen wij jou in staat om zelf voedselveiligheid te managen.

iMIS Food

Bekijk hier meer veel gestelde vragen omtrent controles en procedures: