Moeten er etiketten op de bakjes met salades?

Volgens de wet is verplicht om de bakjes voor salades te etiketteren, omdat salades voorverpakte producten zijn. Meer uitleg staat in artikel 1 lid 4 en c.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Achtergrond informatie

In verband met de vraag van een bedrijf over de etikettering van de consumentenverpakkingen die ze meegeven met hun barbecuepakketten.
Ik heb in het WEL gekeken en vind daar het volgende: art 1, punt 4 onder c:
“… onder een voorverpakt eetwaar wordt niet verstaan …. eetwaar die in het kader van verkoop aan huizen van particulieren, in de onderneming van de verkoper met het oog op de onmiddellijke verkoop aan particulieren zijn verpakt”.

Met ander woorden, men hoeft de bakjes met niet te etiketteren?

Wetgeving

Het is wel verplicht om de bakjes salade te etiketteren omdat de salades (helaas) nog steeds voorverpakte zijn waardoor ze niet vallen onder het artikel 1 lid 4 b/c. Hieronder zijn lid b en c van artikel 1 lid 4 nog even opgenomen en toegelicht:

Artikel 1 lid 4 onder b betreft producten, die in een winkel op verzoek van de koper worden ingepakt. Bijvoorbeeld in een waar koekjes in de vitrine liggen en waar een klant een pond besteld. Die gaan dan via de weegschaal in een zak en worden ongeëtiketteerd aan de klant overhandigd.

Artikel 1 lid 4 onder c betreft eigenlijk hetzelfde, alleen zijn dan de koekjes alvast afgewogen en in zakken gedaan. Als de klant dan die koekjes besteld staan ze afgewogen klaar. Het was een oude vuistregel dat er een voorraad mocht zijn voor 24 uur. Was de voorraad groter, moesten ze wel volledig geëtiketteerd zijn.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Moeten er etiketten op de bakjes met salades?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer info over etikettering en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over etikettering en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de etikettering te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over etikettering en voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages Dag 4

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in etikettering en voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor etikettering. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden over etikettering.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


iMIS Updates ontvangen?

Wil jij ook de maandelijkse iMIS Food Update over etikettering ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Geef dan je gegevens door.