Is een (rode) paprika altijd vrij van gluten?

In de volgende pagina wordt uitgelegd of paprika's glutenvrij zijn. Gluten komen alleen voor in bepaalde graansoorten, daarom is een rode paprika glutenvrij.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Glutenvrije paprika

Rode paprika's zijn glutenvrij. komen alleen voor in graansoorten.

Extra informatie over Gluten en Allergenen

Allergieën

De EFSA heeft haar wetenschappelijk over voedselallergenen geactualiseerd. Het wetenschappelijk advies van de Autoriteit gaat gedetailleerd in op alle allergene en waarvan de aanwezigheid in levensmiddelen volgens de EU-wetgeving op het etiket moet worden vermeld. Het gaat onder meer om glutenbevattende , , eieren, , 's, sojabonen, vis, schaaldieren, , , , , en sulfieten.

Het advies is gebaseerd op een van alle gepubliceerde gegevens over de prevalentie van voedselallergieën in . Voor elk levensmiddel of elke stof op de EU-lijst van wordt gegeven overde prevalentie van ën bij niet-geselecteerde populaties;

die als voedselallergenen zijn geïdentificeerd kruisreactiviteit; de effecten van de verwerking van levensmiddelen op de allergeniciteit van het levensmiddel of ingrediënt; methoden voor het opsporen van allergenen en allergene voedingsmiddelen, waaronder massaspectrometrie en DNA-methoden, alsmede de meer gebruikelijke immunologische aanpak doses die bij gevoelige personen ongewenste reacties teweegbrengen.

Gluten volgens de FDA

Gluten komt van nature voor in tarwe, rogge, gerst en kruisingen van deze granen. Typische voedingsmiddelen die gluten bevatten zijn , gebak, ontbijtgranen, pasta's en vele andere voedingsmiddelen op basis van granen.

Gluten is de stof die brood en andere graanproducten hun vorm, sterkte en textuur geeft. Maar voor de naar schatting 3 miljoen coeliakie-patiënten in de VS veroorzaakt de consumptie van gluten schade aan de dunne darm, waardoor vitale voedingsstoffen niet worden opgenomen en tekorten ontstaan die tot ernstige aandoeningen kunnen leiden, zoals bloedarmoede, osteoporose, diabetes, schildklieraandoeningen en darmkankers.

Coeliakie

Coeliakie, ook wel coeliakie of glutengevoelige enteropathie genoemd, is een immuunreactie op het eten van gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge.

Als je coeliakie hebt, veroorzaakt het eten van gluten een immuunreactie in je dunne darm. Na verloop van tijd beschadigt deze reactie het slijmvlies van de dunne darm en kan deze bepaalde voedingsstoffen niet meer opnemen (malabsorptie). De darmschade veroorzaakt vaak diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies, een opgeblazen gevoel en bloedarmoede, en kan leiden tot ernstige complicaties.

TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Is een (rode) paprika altijd vrij van gluten?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over HACCP en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over HACCP en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om HACCP te managen en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over HACCP en voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages Dag 4

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in HACCP en voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor HACCP en voedselveilighied, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor HACCP. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


iMIS Updates nieuwsbrief

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen met info over HACCP en uitgenodigd worden voor onze events? Schrijf je in.