Productauthenticiteit, claims en ketenborging

Hierbij een voorbeeldprocedure voor voedselbedrijven voor de productauthenticiteit, de claims en ketenborging, om de integriteit van het product te waarborgen.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Voorbeeldprocedure: Productauthenticiteit, claims en ketenborging

We hebben als organisatie toegang tot informatie over historische bedreigingen en ontwikkelingen van bedreigingen in de supply chain die een risico van vervalsing of vervanging van grondstoffen kan opleveren. Deze informatie is afkomstig van:

 • branche verenigingen
 • overheidsinstanties
 • en private informatiebronnen zoals QAssurance.

Misstanden omtrent productauthenticiteit worden gerapporteerd via o.a.

Kwetsbaarheidsbeoordeling

Op basis van deze informatie wordt een kwetsbaarheidsbeoordeling uitgevoerd op alle groepen van levensmiddelengrondstoffen om het risico van vervalsing of vervanging te beoordelen. Hierbij wordt rekening gehouden met:

 • Historisch bewijs van vervanging en vervalsing;
 • Economische factoren die vervanging en vervalsing aantrekkelijker kunnen maken;
 • Toegankelijkheid tot grondstoffen via de supply chain;
 • Verfijning van routine testen om vervalsingsmiddelen te identificeren;
 • Aard van de grondstof.

Deze kwetsbaarheidsbeoordeling wordt formeel minimaal jaarlijks beoordeeld om gewijzigde economische omstandigheden en marktinformatie die de mogelijke risico’s kunnen veranderen mee te nemen en te verwerken. Als grondstoffen in deze kwetsbaarheidsbeoordeling worden geïdentificeerd als zijnde een bijzonder risico van vervalsing of vervanging, zullen er geschikte garantie en/of testprocessen worden genomen om het risico te verminderen.

Claims

Indien producten worden geëtiketteerd of er worden gemaakt op eindverpakkingen die afhankelijk zijn van de status van de grondstof zoals bijvoorbeeld:

 • Specifieke herkomst of oorsprong;
 • Ras/ rassen claims;
 • Status van verzekerde (bijv. Gap);
 • Status van genetisch gemodificeerd organisme status (GMO);
 • Identiteit behouden;
 • Specifieke naam handelsmerk ingrediënten.

dan zal de status van elke partij van de grondstof gecontroleerd worden. Als organisatie leggen wij vast de inkoopgegevens, van gebruik grondstoffen en eindproduct verpakkingen met claims. Als organisatie zijn wij verplicht om bij claims frequent een gedocumenteerde massabalans test uit te voeren m.b.t. de . Deze wordt minimaal iedere 6 maanden uitgevoerd en vastgelegd (In geval van de absentie van een systeemcertificaat die de productauthenticiteit borgt). Voor claims die te maken hebben met de methoden van productie (bijvoorbeeld biologisch, Beter Leven, , koosjer) geldt dat wij als organisatie de noodzakelijke moeten hebben om deze claim te mogen voeren.

De processtroom voor de productie van producten met een claim worden gedocumenteerd en mogelijke gebieden voor verontreiniging of verlies van identiteit geïdentificeerd. Passende controles worden vastgelegd om de integriteit van het te waarborgen.

Meer weten over een handboek voor voedselveiligheid?


Wil je meer weten over handboek en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de handboeken te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over handboeken en opleiding voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages training Dag 4 | 24 juni 2022

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor handboeken. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


iMIS Updates ontvangen?

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Geef dan hier je gegevens door.