Vraag 4: Welke risico’s behoren bij rauwe peulen?

Welke risico’s behoren bij rauwe peulen? Te denken valt aan blauwzuur.

Het antwoord:

Er zijn planten die zelf giftige stoffen aanmaken. Aardappelen en peulvruchten maken het eiwit fasine aan. Fasine laat rode bloedcellen samenklonteren. Gelukkig maakt koken fasine onschadelijk. De conclusie is dat iemand nooit rauwe peulvruchten mag eten. De peulvruchten moeten altijd eerst worden gekookt. In aardappelen komt ook nog solanine voor als deze onder invloed van licht groen verkleuren. Zie onderstaand citaat:

Verschillende groenten worden of mogen nooit als rauwkost worden geconsumeerd. Enerzijds omdat dit nu eenmaal niet past in de traditie van onze keuken, anderzijds omdat bepaalde groenten niet geschikt zijn om rauw te worden gegeten. Ter verdediging tegen vraat maken sommige planten chemische stoffen aan die toxisch zijn voor hun belagers, en dikwijls ook voor de mens. Bekende voorbeelden zijn goitrogene glycosiden (glucosinolaten) in verschillende koolsoorten (o.a. savooi en spruitjes), fasine in peulvruchten en enzyminhibitoren in leguminosen (trypsine-inhibitor in soja). Wanneer deze toxines in grote hoeveelheden door de mens worden opgenomen, kunnen zij aanleiding geven tot ernstige vergiftigingsverschijnselen. Tijdens de warme bereiding worden deze stoffen gedeeltelijk of geheel vernietigd waarna de betreffende groenten verder zonder risico kunnen worden gegeten. De verteerbaarheid van gekookte of gestoofde groenten is groter. De aanwezige polysachariden en eiwitten kunnen als gevolg van de bereiding gemakkelijker door de verteringsenzymen worden afgebroken. Ook vitaminen en mineralen worden gemakkelijker opgenomen. Dit compenseert gedeeltelijk het verlies aan nutriënten tijdens de bereiding.

Disclaimer: Wij proberen onze antwoorden up-to-date te houden, maar wij kunnen dit niet garanderen aangezien de wetgeving dagelijks kan veranderen. Vandaar dat wij u aanraden om (bij twijfel) altijd even contact met ons op te nemen.


Met iMIS Food stellen wij jou in staat om zelf voedselveiligheid te managen.


Bekijk hier meer veel gestelde vragen omtrent controles en procedures: