Wat is kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID)?

In de volgende pagina wordt vanuit de NVWA informatieblad 16, uitgelegd wat een kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID), en wanneer de KWID verplicht is.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Bron

NVWA informatieblad 16 / 21 juli 2003:

Belangrijk

Dit informatieblad is geen wetgeving en kan daarvoor ook niet in de plaats treden. Het is een interpretatiedocument dat in de loop der tijd tot stand is gekomenen probeert een praktische interpretatie te geven van de wijzigingen. In Staatsblad 458 van 1999 is de wijziging van het Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen (WEL), dat met ingang van 14 februari 2000 in werking trad, gepubliceerd.

Inleiding

Ingevolge artikel 10, van het WEL moet in bepaalde gevallen, de hoeveelheid van bepaalde ingrediënten op een voorverpakt levensmiddel, worden vermeld. Populair gezegd wordt dit de Kwantitatieve Ingrediënten Declaratie () genoemd. Dit voorschrift geldt ook voor voorverpakte levensmiddelen waarvoor de vermelding van de lijst van ingrediënten zelf, niet verplicht is. De KWID moet worden toegepast wanneer in de aanduiding (benaming) van een levensmiddel de naam van een ingrediënt wordt genoemd of wanneer een ingrediënt op enige wijze op de voorverpakking is afgebeeld.

Om welke ingrediënten gaat het?

Ingrediënten zijn grondstoffen waaruit levensmiddelen zijn samengesteld. Ingrediënten kunnen zelf ook levensmiddelen zijn. Ingrediënten moeten in de lijst van ingrediënten worden vermeld met hun specifieke naam. Sommige ingrediënten mogen echter met een groepsnaam aangeduid worden. Zie hiervoor ook de bijlage I van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen (bijvoorbeeld: vetten, , kaas, vis en dergelijke). Ten aanzien van de KWID zijn meerdere ‘categorieën’ mogelijk. In dit kader zijn bijvoorbeeld: vruchten, groenten en , ook groepsnamen die een rol gaan spelen.

Wanneer is een kwantitatieve declaratie verplicht?

  • Wanneer de naam van het ingrediënt onderdeel uitmaakt van de aanduiding van de waar of wanneer een ingrediënt met de aanduiding van die waar in verband gebracht wordt.
  • Wanneer de naam van het ingrediënt opvallend in woord, beeld of voorstelling op de voorkomt.
  • Wanneer het ingrediënt karakteristiek is voor de eet- of drinkwaar.
TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Wat is kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID)?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer info over etikettering en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over etikettering en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de etikettering te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over etikettering en voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages Dag 4| 22 juni 2023

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in etikettering en voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor etikettering. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden over etikettering.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Updates over voedselveiligheid

Wil jij ook de maandelijkse iMIS Food Update over etikettering ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Geef dan je gegevens door.