Welke wetgeving is van kracht voor additieven?

Verordening EU 1333/2008 is van kracht voor de eisen van additieven. EU 1333/2008 is de opvolger van 2 uit 1995 'De Warenwetbesluit Levensmiddelenadditieven'.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Verordening 1333/2008

De laatste Verordening wat betreft is de Verordening 1333 van 2008. Dit is de opvolger van de Richtlijn 2 van 1995. Omdat alle additieven uit de Richtlijn 1995-2 opnieuw worden bekeken door de EFSA is in de nieuwe Verordening nog geen nieuwe lijst van toegelaten additieven opgenomen. Totdat de EFSA klaar is met dit onderzoek is de lijst additieven uit de Richtlijn 1995-2 nog toegelaten. De Richtlijn 1995-2 was in de Nederlandse wetgeving opgenomen als “Warenwetbesluit Levensmiddelenadditieven” en de “Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en in levensmiddelen”. Door de komst van de Verordening 1333-2008 is deze via het “Warenwetbesluit additieven, 's en in levensmiddelen” van 11-11-2011 geïmplementeerd in de Nederlandse levensmiddelenwetgeving. Het oude “Warenwetbesluit Levensmiddelenadditieven” is ingetrokken. “De Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen” van de Richtlijn 1995-2 is echter nog steeds van kracht. Zie hiervoor de artikelen 4 en 5 van het “Warenwetbesluit additieven, aroma's en enzymen in levensmiddelen”.


TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Welke wetgeving is van kracht voor additieven?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over wetgeving en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over wetgeving en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de wetgeving en te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over wetgeving en opleiding voedselveiligheid volgen.

Workshop: Realtime food safety compliance training Dag 5

Tijdens de workshop worden alle theorie en praktijkvoorbeelden toegepast, in een persoonlijke Food Safety Compliance Case. Na de workshop is er een diploma uitreiking en een netwerkborrel.

iMIS Food Portal Centrale voedselketen

iMIS Food bevat een managementsysteem voor alle operationele ketendata. Met iMIS Food Portal zijn alle iMIS Food systemen centraal toegankelijk in de keten.

iMIS Food Updates Software en Kennis

QAssurance verzorgt zowel de softwarematige als inhoudelijke vernieuwingen van iMIS Food. Deze vernieuwingen worden als iMIS Food Updates doorgevoerd.

QAssurance is gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid te managen. Om dit te bereiken is iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden. Met de iMIS Food Helpdesk is professionele ondersteuning aanwezig voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food zijn sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Maandelijkse iMIS update

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Vul dan dit formulier in.