Hoe ziet de glas & hard plastic controle eruit?

Hierbij een voorbeeld van de procedure van de glas en hard plastic controle, met de nodige acties wanneer een afwijking geconstateerd is tijdens de controle.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Tijdens de glas en hard plastic controle controleer je de staat van glas en hard plastic.

Definitie glas en hard plastic controle

en : alle objecten van glas en hard plastic die een potentieel vormen om bij breuk in het terecht te kunnen komen.

Uitvoering van de glas en hard plastic controle

In de iMIS liggen de objecten vast (glaslijst). Controleer de objecten en leg vast.

Acties bij afwijkingen tijdens glas en hard plastic controle

Bij kapotte of beschadigde objecten die een kans geven op productbesmetting dient direct actie genomen te worden. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor situaties waarbij de van de medewerkers in gevaar komt.

De acties kunnen bestaan uit:

  • Het blokkeren van en de ruimte.
  • Het vernietigen van producten.
  • Uitvoeren van noodreparaties.

De acties zijn afhankelijk van de afwijking. Wanneer er geen direct gevaar is moet de reparatie ingepland worden. Het kan noodzakelijk zijn om een noodreparatie uit te voeren. Leg alle genomen maatregelen vast.

Glas als fysisch gevaar

Hier volgt een deel van de tabel met het gevaar glas voor de volledige gevarentabel met alle fysische zie deze link.

SoortVoedingsmiddelenAfkomstig vanEigenschappenErnstBeheersing gevaarZiektebeeld
glasAlle voedingsmiddelen hebben kans op besmetting met glasdeeltjes. Land- en tuinbouwproducten en voedsel en dranken verpakt in glas hebben een hogere frequentie als het gaat om contaminatie met glas.Geïntroduceerd met grondstof (land- en tuinbouwproducten). Geïntroduceerd tijdens proces (verpakkingsmateriaal, kwikthermometers).Glasdeeltjes zijn vaak hard en scherp.Matig tot hoog. Stukjes glas kleiner dan 2 mm vormen geen gevaar voor de volksgezondheid. Zij gedragen zich als zand. Stukjes glas tussen 2 mm en 2 cm zijn veroorzaker van verwondingen. Over het algemeen is de ernst van de aanwezigheid van een stuk glas groter dan 2 cm klein, omdat stukken van deze grote makkelijker door de consument opgemerkt worden voor consumptie. Dit geldt echter niet voor mensen met een visuele handicap, psychiatrische en psychogeriatrische patiënten.
Visuele inspectie van glazen , van glazen verpakkingsmateriaal met of een luchtdruksysteem,
verpakte producten met röntgenapparatuur controleren op aanwezigheid van glasdeeltjes
Glas weren uit productieruimten.In de meeste gevallen ontstaan verwondingen aan mond en tandvlees. In enkele gevallen perforatie van maag/darmkanaal. Als gevolg van de verwondingen kan secundaire infectie in het maag/darmkanaal optreden. Gebitsbeschadiging als gevolg van glas is uitzonderlijk.
TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Hoe ziet de glas & hard plastic controle eruit?' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over HACCP en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over HACCP en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om HACCP te managen en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over HACCP en voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages Dag 4

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in HACCP en voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor HACCP en voedselveilighied, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor HACCP. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


iMIS Updates ontvangen?

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen met info over HACCP en uitgenodigd worden voor onze events? Schrijf je in.