Info: De gevarenanalyse en de gevarenevaluatie

Kortom: als de bevoegde autoriteit bepaalt dat risico's in grondstoffen minstens beheerst moeten worden volgens "Infoblad 64" dan zal dat ook moeten gebeuren.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Gevarenanalyse 

Bij het opstellen van een gevarenanalyse en gevarenevaluatie moet worden nagegaan welke er zijn in processtappen en grondstoffen. Als dit ook 's blijken te zijn, moeten er beheersmaatregelen worden vastgesteld en moet er beoordeeld worden of die beheersmaatregelen kritisch zijn. Wetgeving daarbij is niet echt relevant, hooguit voor de beheerslimieten die soms in de wetgeving zijn vastgelegd, zoals mycotoxinen in aardnoten of in levensmiddelen. De beheerslimieten mogen nooit hoger zijn in de gevarenanalyse dan de limieten die in de wetgeving zijn vastgelegd.

NVWA Infoblad 64

Voor het beheersen van gevaren en risico's in grondstoffen heeft de NVWA “” uitgegeven. Daar staan voorbeelden in hoe die gevaren beheerst kunnen worden. Er mag ook een andere methode gebruikt worden, maar dan moet die minstens hetzelfde resultaat opleveren.

Verordening 852/2004

De status hiervan is vastgelegd in de wetgeving van de Verordening 852/2004 in artikel 5 lid 4: 4. Exploitanten van levensmiddelenbedrijven: a) dienen tegenover de bevoegde autoriteit aan te tonen dat zij de bepaling van lid 1 op een zodanige wijze naleven als de bevoegde autoriteit verlangt, rekening houdend met de aard en de omvang van het levensmiddelenbedrijf.


TwitterFacebookLinkedInPin It

Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Info: De gevarenanalyse en de gevarenevaluatie' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over HACCP en voedselveiligheid?


Wil je meer weten over HACCP en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om HACCP te managen en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over HACCP en voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages Dag 4

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in HACCP en voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor HACCP en voedselveilighied, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor HACCP. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


Maandelijkse iMIS update

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen met info over HACCP en uitgenodigd worden voor onze events? Schrijf je in.