Allergenen: Veel voorkomende voedselallergieën

Voedselallergenen zijn niet ongewoon en kunnen heel gevaarlijk zijn, daarom volgt hieronder een beschrijving met een overzicht allergenen.

Onderdeel van onze veel gestelde vragen | Bekijk alle FAQ of zoek op onderwerp.

Inleiding allergenen

, zijn in principe onschadelijke, natuurlijke die slechts bij een kleine minderheid van de bevolking, een reactie van het immuunsysteem geven. Precieze cijfers over het aantal mensen met een voedselallergie in Nederland zijn er niet. Geschat wordt dat 1-2% van de volwassenen en 1-3% van de kinderen een voedselallergie heeft.

Achtergrond allergenen

Een voedselallergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem op in ons voedsel. De eiwitten die een reactie veroorzaken, noemen we allergenen. Deze eiwitten (allergenen) worden door het lichaam als indringers gezien, die onschadelijk moeten worden gemaakt. Het lichaam reageert daarom met het vormen van antistoffen. Elke keer als het wordt herkend, komen de antistoffen direct in werking. Dit heet ‘sensibilisatie’. Elke allergeen heeft zijn eigen antistof. Als reactie komen er allerlei stoffen in het lichaam vrij onder andere histamine. Dit noemen we de allergische reactie. De van deze reactie zijn afhankelijk van waar in het lichaam deze reactie plaatsvindt. De symptomen blijven meestal beperkt tot kleine lichamelijke reacties zoals tijdelijke huidaandoeningen, benauwdheid en/of overgeven. In een klein aantal gevallen kunnen de symptomen echter extreem heftig zijn en kan de consument in een shock toestand komen en zelfs overlijden.

Overzicht

Allergenen zijn in te delen in:

  • Voedselallergenen: zij komen het lichaam binnen via eten. Voorbeelden zijn: eiwitten in koemelk en ’s.
  • Inhalatieallergenen: zij komen het lichaam binnen via inademing. Voorbeelden zijn: stuifmeelpollen of uitwerpselen van huisstofmijt.
  • Contactallergenen: zij komen het lichaam binnen via met de huid. Voorbeelden zijn: bestanddelen van cosmetica.

ALBA/LeDA lijst

Hieronder is een weergegeven van allergenen op basis van de ALBA/LeDa lijst. De Albalijst is een lijst met 24 stoffen die voedselallergie of overgevoeligheid kunnen veroorzaken. Deze allergenenlijst omvat de 14 stoffen van de Europese richtlijn, maar ook aanvullende stoffen zoals en . Hieronder zijn alle stoffen van de Albalijst opgenomen en uitgewerkt. Bij iedere stof/allergeen worden voorbeelden gegeven van ingrediënten en waar het allergeen in kan voorkomen. Ook zijn er bij de meeste allergenen aandachtspunten opgenomen.


Gerelateerde artikelen

Veel klanten en bezoekers van deze pagina 'Allergenen: Veel voorkomende voedselallergieën' bekeken ook de onderstaande artikelen en handleidingen:

Meer weten over een handboek voor voedselveiligheid?


Wil je meer weten over handboek en voedselveiligheid? Bekijk dan onze iMIS producten.
Deze zijn speciaal gemaakt om de handboeken te controleren en up-to-date-te houden.
Daarnaast kun je ook onze trainingen over handboeken en opleiding voedselveiligheid volgen.

Interne audits en jaarlijkse QA rapportages training Dag 4| 20 juni 2023

De dag is verdeeld in een ochtend die zich focust op (interne) audits, en de audit voorbereiding. De middag zal zich focussen op jaar/periodieke rapportages.

iMIS Food Handbook Handboek voor food management

iMIS Food bevat een managementsysteem voor het kwaliteitshandboek. Het handboeksysteem bevat de bedrijfsinformatie, procedures omtrent de voedselveiligheid.

iMIS Food Intranet Bedrijfsintegratie

Met iMIS Food intranet wordt het bedrijf betrokken bij het kwaliteitssysteem. Alle informatie over kwaliteit en voedselveiligheid is op het intranet aanwezig.

We zijn gespecialiseerd in voedselveiligheid. Wij stellen een voedselproducent in staat om zelf voedselveiligheid goed te managen. Om dit te bereiken hebben we iMIS Food ontwikkeld. iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende regelgeving en standaarden voor handboeken. Met de iMIS Food Helpdesk heb je professionele ondersteuning voor inhoudelijke en software vragen.

iMIS Food biedt een complete infrastructuur voor QA zaken, waardoor op efficiënte wijze kan worden voldaan aan wijzigende wetgeving en standaarden.
Met iMIS Food hebben we sinds 2009 al meer dan 1000 audits succesvol behaald!


iMIS Updates nieuwsbrief

Wil jij ook maandelijks de iMIS Food Update ontvangen en uitgenodigd worden voor onze events? Geef dan hier je gegevens door.

We are a Food Tech firm in Food Safety Compliance. Experts in setting up and maintaining Food Safety Systems for companies in the Food Supply Chain. We are dedicated to breaking down the barriers for Transparency and Trust in the Global Food Supply Chain.
In our Partnership Program we would like to work together with (Non)Governmental Organizations, Universities, Multinationals and Food companies.

iMIS Food is a fully equipped Food Safety Compliance platform. Unique is the installation of an iMIS Food server at the Food company, for online and offline availability. The online (no travel costs) iMIS Food implementation process includes 6 to 10 days of support and has a lead time of 3 months.


Monthly iMIS Food Update

Would you also like to receive the monthly iMIS Food Update and be invited to our events? Then please fill in this form.

Food Safety news 10-2022

Food Safety projects in Africa

Food safety projects in African countries

The GFSP report reveals that more than half of the donor-funded food safety projects in Sub-Saharan Africa (SSA) emphasis on export markets food safety.
Food materials for EU market clearance

Food materials for European market clearance

European Food Law is a hard and wide-ranging subject to study. The General Food Law Regulation makes sure that people's lives are well protected.

BioFach visit 2022: International Organic Fair

In July, QAssurance employees Andrada Mierlut and Nele Adade visited the BioFach in Nürnberg for networking purposes and supporting nuTIQ at the fair.